Affiliation:
1. NIGDE OMER HALISDEMIR UNIVERSITY, FACULTY OF AGRONOMICS AND AGRICULTURAL TECHNOLOGIES, DEPARTMENT OF PLANT PRODUCTION AND TECHNOLOGIES
Abstract
Patates insan beslenmesinde kullanılan temel gıda ürünlerinden biridir ve patates yetiştiriciliğinde yumru kalitesini sağlamak için azot gübrelemesinin yapılış zamanı ve miktarı oldukça önemlidir. Bu araştırma, farklı azot dozlarının patateste yumru mineral madde içeriğine etkisini belirlemek amacıyla Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Araştırma ve Uygulama alanında yürütülmüştür. Materyal olarak Agria patates çeşidi ve azot kaynağı olarak üre (%46 N) gübresi kullanılmıştır. Çalışmada 6 farklı azot dozu (0, 10, 20, 30, 40, 50 kg/da) uygulanmıştır. Denemeler, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. İncelenen özelliklere ilişkin verilerle yapılan varyans analiz sonuçlarına göre, azot dozlarının yumru azot, potasyum, magnezyum, demir, çinko, mangan ve bakır içeriklerine etkisi önemli bulunmuştur. Ancak yumru fosfor, kalsiyum ve kükürt içerikleri üzerine etkisi olmamıştır. Yumrudaki en yüksek azot miktarı 50 kg/da, potasyum, magnezyum ve mangan miktarı 10 kg/da demir miktarı 20 kg/da, çinko miktarı 0 kg/da bakır miktarı 20 kg/da uygulamasından elde edilmiştir. Azot miktarının 0 kg/da’dan 50 kg/da’ a kadar artmasıyla yumrudaki azot içeriğinin arttığı bulunmuştur. Bununla beraber bu artışın bazı elementlerin miktarını belli bir seviyeye kadar arttırdığı ancak diğer mineral maddelerde ise herhangi bir etki göstermediği tespit edilmiştir.
Funder
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
Reference23 articles.
1. Abd El-Latif, K. M., Osman E. A. M., Abdullah, R., AbelKalder, N. (2011). Response of Potato Plants to Potassium Fertilizer Rates and Soil Moisture Deficit. Advances in Applied Science Research, 2 (2), 388-397.
2. Allison, M. F., Fowler, J. H., Allen, E. J. (2001). Factors Affecting the Magnesium Nutrition of Potatoes (Solanum Tuberosum). The Journal of Agricultural Science, 137 (4), 397-409.
3. Arvanitoyannis, I., Vaitsi, O., Mavromatis, A. (2008). Potatoes: A Comparative Study of The Effect of Cultivars and Cultivation Conditions and Genetic Modification on The Physico-Chemical Properties of Potato Tubers in Conjunction with Multivariate Analysis Towards Authenticity. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 48, 799–823.
4. Bezak-Mazur, E., Stoinska, R. (2013). The Importance of Phosphorus in the Environment – Review Article. Archives of Waste Management and Environmental Protection, 15 (3), 33-42.
5. Bogucka, B., Elżbieta, T. (2018). Effect Of Nitrogen and Potassium Fertilization on Mineral and Amino Acid Content Of Colored Flesh Potato Cultivar Blue Congo. Journal of Plant Nutrition, 41 (7), 856-866.