Affiliation:
1. Manisa Celal Bayar Üniversitesi
2. MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmanın amacı, 2006:01-2022:03 dönemi için katılım ve geleneksel bankalar olmak üzere ikili bankacılık sistemine sahip olan Türkiye’de parasal aktarım mekanizması kredi kanalının geçerliliğinin incelenmesi ve katılım bankacılığının bu süreçteki rolünün ortaya konulmasıdır. Bu kapsamda, farklı ekonomik koşullar altında kredi aktarım mekanizmasındaki olası doğrusalsızlıkları dikkate alabilmek amacıyla Markov rejim değişim vektör otoregresyon modelinden (MRS-VAR) yararlanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, ekonomik daralma rejiminde reel üretimin banka kredilerine verdiği tepkinin pozitif olmasına rağmen, ekonomik genişleme rejiminde söz konusu tepkinin negatif olduğu ifade edilebilir. Bununla birlikte, katılım bankaları kredi hacmindeki şokların reel üretim üzerindeki etkisi geleneksel bankalara göre nisbi olarak daha düşüktür. Bu sonuç, katılım bankalarının kredi aktarım mekanizmasında tamamlayıcı bir role sahip olduğunu göstermektedir.
Publisher
Bursa Technical University
Reference46 articles.
1. Agung, J. (1998). Financial deregulation and the bank lending channel in developing countries: the case of Indonesia. Asian Economic Journal, 12(3),273-294.
2. Ahtik, M. (2012). Bank lending channel in Slovenia: panel data analysis. Prague Economics Papers, 1, 50-68.
3. Aklan N. A. ve Nargeleçekenler M.. (2008). “Para politikalarının banka kredi kanalı üzerine etkileri”. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 39, 109-132.
4. Amar, B. A. (2022). On the role of Islamic banks in the monetary policy transmission in Saudi Arabia. Eurasian Economic Review, 1-40.
5. Aysan, A. F., Disli, M., & Ozturk, H. (2018). Bank lending channel in a dual banking system: why are Islamic banks so responsive?. The World Economy, 41(3), 674-698.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献