Affiliation:
1. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
2. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Kentsel kimlik, kentlerin özgün fiziksel, kültürel, sosyo-ekonomik, tarihsel niteliklerinin bütünüdür ve yerin ayırt edici özelliğidir. Kentsel imge ise bir kente dair duyu, duygu, düşünce ve algılama sonucu oluşan izlerdir. Çalışmada kentsel kimlik, kentsel imge, işaret öğeleri, okunabilirlik gibi kavramlar ve yaya hareketiyle algılama temelinde seri görünüm ele alınmıştır. Kent dokusunda veya kent siluetinde öne çıkabilen kullanıcı belleğinde kalıcı izler bırakan işaret öğesi olma açısından avantajlı yapı gruplarından biri olarak dini yapılar seçilmiştir. Çalışma dini yapıları birçok tarihi ve yeni binayı içinde barındıran, yoğun olarak kullanılan Trabzon kent merkezinde yaya yollarında yapılan yaya hareketiyle ilişkili ele almıştır. Yaya hareketi boyunca dini yapıların nasıl algılandığının tartışılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, dini yapının konumuna, yolun fiziksel yapısına, yapının görülebilirliğine, görünüm gücüne, sürekliliğine ve tekilliğine bağlı olarak değişen algısı analiz edilmiştir. Tüm bu analizlerde görsel analiz tekniği kullanılmıştır. Analizler sonucunda dini yapıların algılanıp algılanmadığı belirlenmiştir. Ardından işaret öğesi olma potansiyeli yüksek yapılar belirlenerek bu yapıların güçlü ve zayıf algılanmasına neden olan sebepler ortaya konulmuştur. İşaret öğesi olabilmenin yolla ilişkili olarak konumsal ve biçimsel özelliklerin yanında görülebilirlik, etkili görünüm, süreklilik ve tekillik gibi özelliklerin de olması gerektiğini göstermiştir. Bu özelliklerin bir arada birbirini destekler biçimde ele alınmasının güçlü bir işaret öğesi oluşturabileceği sonucuna varılmıştır.
Publisher
GRID Architecture, Planning and Design Journal, Cankaya University
Subject
Hardware and Architecture,Geology,Geotechnical Engineering and Engineering Geology
Reference45 articles.
1. Acar, E., Şenyapılı, Ö. & Tankut, G. (1996). Kent kimliği açık oturum. Ada Kentliyim, 53.
2. Albayrak, H. (1998). Trabzon’da Orta Hisar ve Çevresi. Ankara, Türkiye: Trabzon Belediyesi Kültür Yayınları.
3. Aliağaoğlu, A., Mirioğlu, G. (2020). Balıkesir kent kimliği. International Journal of Geography and Geography Education, (42), 374–399. Doi: 10.32003/igge.736051
4. Arnheim, R. (2012). Görsel Düşünme. İstanbul, Türkiye: Metis Yayınları.
5. Appleyard, D., Lynch, K. & Myer, J.R. (1964). The View of The Road. Cambridge, England: Cambridge Massachusetts Institute Of Technology.