Affiliation:
1. Şırnak Üniversitesi Cizre Meslek Yüksekokulu
2. MARMARA ÜNİVERSİTESİ, İLAHİYAT FAKÜLTESİ
Abstract
Araştırmamız, Şırnak il merkezi ve ilçelerinde dini sosyolojik bir saha çalışmasını kapsamaktadır. Ülkemiz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi açısından önemli bir yere sahip Şırnak’ta dini hayatın varlığı, dinin toplumdaki işlevsel niteliklerine özellikle değinilmiştir. Tüm bunların yanında dünyevileşen bireylerin, dini hassasiyetlere ne derece bağlı olduğu ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu vesileyle dışarıdan geleneksel ve kapalı bir görünümü andıran ilin gerçekteki din ve sosyal hayattaki yapısına, bilimsel bir perspektifle açıklık getirilmiştir. Araştırma bilim camiasına sosyolojik, sosyo-psikolojik, dini, ekonomik, kültürel ve siyasal gibi toplumsal alanlarda önemli veriler sunmaktadır. Araştırma vesilesiyle, bölge ve ülke açısından önem teşkil eden konunun bilimsel olarak daha sağlıklı bir temele oturtulması amaçlanmıştır. Araştırmada nicel bir çalışma modeli olan anket tekniği kullanılmıştır. Ölçek, saha çalışması, cinsiyet farkı gözetilmeksizin 18 yaşından büyük 1299 kişi üzerinde yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre, hızla ilerleyen modernleşme, sanayileşme, şehirleşme, teknolojik ilerlememeler karşısında, Şırnak bölgesinde dini hayat tüm canlılığıyla varlığını devam ettirmekte, dindarlık eğilimleri yüksek düzeyde yer almaktadır. Araştırma, Türkiye’de birçok bölgede ve kentte yapılan dini hayat konulu araştırmalar arasında, Şırnak’ta yapılan ilk çalışma olması nedeniyle oldukça önemlidir. Bu açıdan araştırmamız, kendinden sonraki çalışmalar için bir yol gösterici olacakken aynı zamanda, dini hayat konusunda diğer bölge ve kentlerde yapılan çalışmaları ile karşılaştırma imkânı sunacaktır.
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam Universitesi Ilahiyat Fakultesi Dergisi
Reference70 articles.
1. Akdoğan, Ali. Sosyal Değişme ve Din. İstanbul: Rağbet Yayınları, 2004.
2. Akyüz, Niyazi. Din Sosyolojisi. ed. İhsan Çapçıoğlu. Ankara: Grafiker Yayınları, 2018.
3. Aldanmaz, Orhan. “Küreselleşme Bağlamında Şırnak’ta Kültürel ve Sosyal Değişiklikler”. Uluslararası Şırnak ve Çevresi Sempozyumu. ed. Nesim Doru. 442. Ankara: Şırnak Üniversitesi Yayınları, 2010.
4. Altan, Bilal. “‘Osmanlı Devleti’nin Son Döneminde Yapı, Sorunlar ve İngilizlerle İlişkiler Açısından Goyan Aşireti’”. History Studies 1/12 (2020), 15-33.
5. Altıkardeş, İsmet. Din ve Sosyal Bütünleşme. İstanbul: Rağbet Yayınları, 2004.