The constructivist analysis of Willy Brandt's Ostpolitik

Author:

GÜDEK-GÖLÇEK Şeyda1ORCID

Affiliation:

1. NIGDE OMER HALISDEMIR UNIVERSITY

Abstract

Willy Brandt’ın Federal Almanya Cumhuriyeti’nin şansölyesi olduğu 1969-1974 yılları arasında uygulanan Ostpolitika, Uluslararası İlişkiler’de inşacı yaklaşıma iyi bir örnek oluşturmaktadır. Ostpolitika, Soğuk Savaş’ın güç, güvenlik ve rekabet temelli realist mantığına alternatif bir yaklaşım geliştirmiştir. İnşacılığın uluslararası ilişkileri anlama ve açıklamada kullandığı norm, kimlik ve yapı-yapan etkileşimi gibi temel kavram ve unsurlar, Ostpolitika teorisinde ve uygulamasında açıkça görülmektedir. Ostpolitika’nın teorik içeriğini şekillendiren barış ve uzlaşma normları ile “yakınlaşma ile değişim” ilkesi inşacılık perspektifine uyum göstermektedir. Brandt’ın Ostpolitika’sının devletlerin tehdit algılamalarını değiştirecek olan bir kimlik inşasını ve aktörlerin sosyalleşmeleri için uygun ortamın oluşturulmasını hedeflendiği anlaşılmaktadır. Uygulamada ise politika yapıcı aktörlerin Ostpolitika ilke ve normlarına göre uygunluk/yerindelik mantığıyla hareket ettikleri görülmektedir. Ostpolitika çerçevesinde aktörlerin sosyal yönlerine ve değerlere vurgu yapılarak, Federal Almanya Cumhuriyeti’nin dış politika uygulamalarında ve uygulamaların hedefi olan aktörlerde değişiklikler yaşanmıştır. Doğu Bloğu devletleriyle iyi komşuluk ya da dost kimliğine dayanan ilişkilerin geliştirilmesi için ziyaretler, görüşmeler ve antlaşmalar yapılmıştır. Bununla birlikte, Ostpolitika’nın Almanya’nın birleşmesi ve yumuşama üzerindeki etkisi ise inşacılığın temel motivasyonlarından biri olan yapı-yapan etkileşiminin izlerini taşımaktadır. Ostpolitika pratiği de teorinin değer temelli hareket mantığıyla tutarlılık göstererek, inşacılığın örnek bir olay üzerinden açıklamasını sağlamaktadır.

Publisher

Omer Halisdemir Universitesi

Subject

General Engineering

Reference29 articles.

1. Adler, E. (2013). Constructivism in International Relations: Sources, contributions, and debates. In Carlsnaes, W., Risse, T. & Simmons, B. A. (Eds). Handbook of international relations (112–144). London: SAGE.

2. Bange, O. (2019). Conceptualizing “common security”: Willy Brandt’s vision of trans-bloc security and its international perception, 1981–1990. In B. Rother & K. Larres (Eds.), Willy Brandt and international relations: Europe, USA, and Latin America, 1974-1992 (pp. 143–162). London: Bloomsbury Academic.

3. Binder, D. (1972). Accords on Berlin Signed, Opening New Era for City. The New York Times, June 4, 1972. Retrieved from https://www.nytimes.com/1972/06/04/archives/accords-on-berlin-signed-opening-new-era-for-city-four-powers-sign.html.

4. Binder, D. (1975). The other German: Willy Brandt’s life & times. Washington: New Republic Book.

5. Boekle, H., Rittberger, V. & Wagner, W. (2001). Constructivist foreign policy theory. In V. Rittgerber (Ed.), German foreign policy since unification: Theories and case studies (pp. 105–140). Manchester: Manchester University Press.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3