Public-private partnerships: Comparison of United Kingdom and Turkey

Author:

GÜL KIR SerapORCID,KÖSEKAHYAOĞLU Levent1ORCID

Affiliation:

1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Kamu özel sektör ortaklığı hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde çeşitli gerekçelerle uygulanmaktadır. Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde altyapı yatırım ihtiyacının kamu kaynaklarından karşılanamaması ve dolayısıyla özel sektörün kamu özel sektör ortaklığı aracılığıyla altyapı finansmanına katılımı gerekmektedir. Gelişmekte olan ülkelerin çoğu altyapı hizmetlerinin sunumunda kamu özel sektör ortaklığı yöntemini uygulamaktadır. Birleşik Krallık gibi gelişmiş ülkelerde ise kamu özel sektör ortaklığı uygulaması kamu kaynaklarının hedeflenen projeleri beklenilen kalite ve düzeyde gerçekleştiremeyeceği durumlarda kullanılabilecek alternatif finansman modelidir. Çalışma, Türkiye ve Birleşik Krallıktaki altyapı hizmetlerine yönelik kamu özel sektör ortaklığı yatırımlarının mevcut durumunu tespit etmeyi, meydana gelen sorunları ortaya koymayı, uygulanan sistemin sürdürülebilirliği için yapılması gerekenleri belirlemeyi ve sistemin problemli taraflarına yönelik alternatifler önermeyi amaçlamaktadır. Çalışmada Birleşik Krallık ve Türkiye’de kamu özel sektör ortaklığı modeli ile yapılan yatırımlar incelenerek karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre incelenen iki ülke arasında kamu özel sektör ortaklığının uygulama gerekçeleri, yasal mevzuat ve uygulanan sektörler gibi pek çok açıdan farklılıklar olduğu ortaya çıkmaktadır.

Publisher

Omer Halisdemir Universitesi

Subject

General Engineering

Reference61 articles.

1. Aktan, C. C., & Dileyici, D. (2005). Altyapı Reformu: Altyapı Hizmetlerinin Sunumu ve Finansmanında Yeni Trendler – Alternatif Yöntemler. İçinde C. C. Aktan, D. Dileyici & İ Y. Vural (Edt.), Altyapı ekonomisi altyapı hizmetlerinde serbestleşme ve özelleştirme (s. 43-63). Ankara: Seçkin Yayıncılık.

2. Alican, N. (2008). “Avrupa Birliği Mevzuatı ve Uygulamaları Işığında Kamu-Özel Sektör Ortaklıkları”. (Avrupa Birliği Uzmanlık Tezi). Maliye Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı.

3. Atasoy, H. (2011). Kamu-Özel İşbirliği Modeli ve Türkiye’de Belediyelerin Altyapı Projelerinin Finansmanında Uygulanabilirliği. (Doktora Tezi). Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.

4. Augernblick, M., & Scott Custer Jr., B. (1990). The build, operate, and transfer (“BOT”) approach to infrastructure projects ın developing countries. WPS 498. Policy, Research, and External Affairs Working Papers.

5. Bovis, C. (2010). Public-private partnerships in the 21st century. ERA Forum, 11(3), 379-398.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3