Affiliation:
1. Kırklareli Üniversitesi
Abstract
Dünyanın varoluşundan itibaren çeşitli periyotlarda iklim değişikliği ile karşı karşıya kalan yeryüzü, özellikle Sanayi Devrimi’nden itibaren insanların doğayı tahakküm altına almaları sonucunda insan kaynaklı nedenlerle ilk kez ortaya çıkmıştır. Sanayileşme ve kentleşme, fosil yakıtların kullanımının aşırı artışı, ormansızlaşma gibi nedenler sonucunda sera gazlarının atmosferde birikerek iklimlerin düzenini değiştirmesi olarak ifade edilen iklim değişikliği, küresel bir boyuta ulaşarak canlı ve cansız tüm varlıkların geleceğini tehdit etmektedir. İklim değişikliğinin yeryüzünde sel ve taşkınlar, kuraklık, yağış rejimlerinin düzensizleşmesi, salgın hastalıklar, zorunlu yer değiştirmeler gibi çok sayıda olumsuz etkisinin yanında insan sağlığı üzerinde de birçok zararı olduğu bilinmektedir. Can kayıpları; kalp, damar ve akciğer rahatsızlıkları; bebek ölümleri ve psikolojik rahatsızlıklar, iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerinde doğrudan ya da dolaylı neden olduğu başlıca zorluklar olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı; iklim değişikliğinin vatandaşlarda anksiyeteye neden olup olmadığını Türkiye’de yaşayan vatandaşlar üzerinden ele almaktır. Çalışmanın iki temel hipotezi bulunmaktadır. H1: Türkiye’de yaşayan vatandaşların iklim değişikliğine karşı anksiyeteleri düşüktür. H2: Demografik değişkenler, vatandaşların iklim anksiyeteleri açısından farklılaşmaktadır. Araştırmada nicel araştırma tekniklerinden anket tekniği kullanılmış ve Türkiye’de yaşayan 407 kişiden yanıtlar toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 23 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz yöntemi olarak yüzde ve frekans dağılımı, açıklayıcı faktör analizi, Mann-Whitney U Testi ve Kruskal-Wallis Testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Türkiye’de yaşayan vatandaşların iklim anksiyetelerinin oldukça düşük olduğu görülmüş ve H1 hipotezi kabul edilmiştir. İklim değişikliği anksiyetesi skorlarının genel anlamda oldukça düşük olduğu görülmüş, çeşitli önermeler açısından demografik değişkenler arasında farklılaşma olsa da genel mahiyette anlamlı olmadığından H2 hipotezi reddedilmiştir.
Reference43 articles.
1. Agyapong, V. I. O., Hrabok, M., Juhas, M., et al. (2018). Prevalence Rates and Predictors of Generalized Anxiety Disorder Symptoms in Residents of Fort McMurray Six Months After a Wildfire. Front Psychiatry, 9.
2. Albrecht, G. (2011). Chronic environmental change: Emerging “psychoterratic” syndromes. I. Weissbecker (Ed.), In Climate change and human well-being: Global challenges and opportunities (pp. 43 – 56) New York, NY: Springer.
3. Amen, D. G. (2021). Beyninizi Değiştirin Hayatınız Değişsin: Anksiyete, Depresyon, Takıntı, Dikkat Eksikliği, Öfke ve Hafıza Sorunlarını Aşmak İçin Çığır Açan Bir Program, İstanbul: Pegasus Yayınları.
4. Anderson, C. A. ve DeLisi, M. (2011). Implications of global climate change for violence in developed and developing countries. J. P. Forges, A. W. Kruglanski, & K. D. Williams (Eds.), In The psychology of social conflict and aggression (pp. 249 – 265), New York, NY: Psychology Press.
5. Burke, M., Gonz´alez, F., Baylis, P., et al. (2018). Higher temperatures increase suicide rates in the United States and Mexico. Nat Clim Change, 8(8): 723–729.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献