Atık Malzemelerin İşlevsel Ürüne Dönüştürülme Süreci: İç Mimarlık Stüdyo Deneyimi

Author:

ONAY Büşra1ORCID,OKUYUCU Ş. Ebru1ORCID,ÇOBAN Gamze1ORCID

Affiliation:

1. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ, İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜ

Abstract

Sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için bireylerin, sıfır atık ve geri dönüşüm konusunda farkındalığa sahip olmaları önemlidir. Bu bağlamda, çalışmada; Afyon Kocatepe Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencilerinin “ekolojik tasarım” dersi kapsamında, atık malzeme ve geri dönüşüm konusunda bilgi düzeylerini ölçmek ve öğrencileri atık malzemelerin geri dönüşümü, yeniden kullanımı konusunda bilinçlendirmek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda öğrencilere 13 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Anket kapsamında, kişisel bilgilerin yanı sıra atık malzeme, sıfır atık, geri dönüşüm ve çevre kirliliğine ilişkin sorular yer almıştır. Öğrencilerin sorulara verdiği cevaplar değerlendirilmiştir ve anket sonrası öğrencilerde geri dönüşüm bilincini oluşturmak ve teorik bilgiyi pratiğe dönüştürmek amacıyla istedikleri bir atık malzemeden veya evlerinde kullanmadıkları bir eşyadan işlevsel bir ürün ve yine atık malzemelerden kuşlar için suluk ve yemlik tasarımı yapmaları istenmiştir. Öğrenciler tarafından tasarlanan işlevsel ürünler, 10 adet uzman jüri tarafından, tasarım, işlevsellik, geri dönüşüme uygunluk, atık malzeme kullanımı ve estetik kriterlerine göre değerlendirilmiş ve yüksek puan alan ürünler sergilenmiştir. Öğrenciler tarafından kuşlar için tasarlanan suluklar ve yemlikler ise AKÜ ANS yerleşkesinde uygun yerlere asılmıştır. Öğrenciler tarafından tasarlanan ürünlerin hayata geçirilmesi ve atık malzemelerin işlevsel ürünlere dönüştürülmesi, öğrencilerin geri dönüşüm konusunda bilgi düzeylerinin artmasını sağlamış, “ekolojik tasarım” dersinin öğrenme çıktılarının hedefine ulaşılmış ve sürece aktif katılım imkânı sunmuştur.

Publisher

Kent Akademisi

Subject

General Medicine

Reference42 articles.

1. Akyol, Ç, V. (2011). Geri Kazanın, Ülke Kazansın, Geri Dönüşüm. Bilim, Kültür ve Sanat Dergisi, 3, 26-27.

2. Cole, E. J. (2007), A Community-Based Social Marketing Campaign To Green The Offices At Pasific University: Recycling, Paper Reduction And Environmentally Preferable Purchasing, Ph.D. in Leadership and Change Program of Antioch University.

3. Çelik, F. (2018). Recycling model suggestion for sustainable urban green areas in Konya. (Turkish, Abstract in English). Turkish Journal of Agriculture- Food Science and Technology, 6(10), 1402-1411.

4. Çimen, O. ve Yılmaz, M. (2012). İlköğretim öğrencilerinin geri dönüşümle ilgili bilgileri ve geri dönüşüm davranışları. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25(1), 63-74.

5. Dağ, M. (2020). Görsel Sanatlar Dersı̇nde Atık Nesnelerle İşlevsellı̇ğı̇ Olan Tasarım Çalışmaları Uygulama Örneğı̇. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

1. İç Mimarlık Eğitiminde Deneyim Odaklı Malzeme Öğrenimi Üzerine;PLANARCH - Design and Planning Research;2024-08-22

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3