Abstract
Geçmişten günümüze kent yaşamına geçiş, insanlık tarihinde önemli bir yere sahip olmuştur. Yerleşik hayata geçtikten sonra büyük gruplar halinde yaşamaya devam eden toplumlar, kent hayatının getirdiği pratiklerin avantajları ve dezavantajlarıyla gündelik hayatlarını devam ettirmeye başlamışlardır. Kent hayatının dezavantajları olarak görülen birçok sorun bulunmaktadır. Bu sorunlardan bireyleri en çok etkileyen unsur salgın hastalıklardır. Çeşitli hastalıklar salgın haline gelerek kitleleri etkisi altına almakta ve halk sağlığı açısından tehdit oluşturmaya başlamaktadır. Salgın hastalıklar ticaret ve ekonomi için önemli alanlar olan ve bu nedenle yoğun nüfusa sahip olan kentlerde daha fazla bulaş yolu elde edebilmiş; kitlesel ölümlere, yer değiştirmelere veya kentsel yapıda birçok değişikliğe neden olmuştur. Salgın hastalıkların kentli bireyler üzerinde etkisi sadece çağdaş yaşamın güncel sorunlarından biri değildir. İlk salgın hastalıklardan biri olarak adlandırılan vebadan, günümüz Covid-19 salgınına kadar kentli toplumlar salgın hastalıkların etkisi altında birçok değişime şahit olmuştur. Bu bağlamda, çalışmada geçmiş yüzyıllardan itibaren kentlerin, kentlilerin ve kent hayatının salgınlar nedeniyle uğradığı ekonomik, sosyal ve sağlık alanındaki etkileri incelenmiştir.
Reference42 articles.
1. Akın, E. (2021). Pandemi sonrasında kent mekânının iki yüzü: Düşler ve gerçekler. İDEALKENT. COVID-19 Sonrası Kentsel Kamusal Mekânların Dönüşümü, 181-197. DOI: 10.31198/idealkent.892816
2. Aras, G. (2020) . Hintli hacılar arasındaki kolera salgını ve alınan tedbirler (1831-1911) [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Afyon Kocatepe Üniversitesi.
3. Arslan, E. (2015). Trabzon vilayeti’nde kolera (1892-1895) [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Karadeniz Teknik Üniversitesi.
4. Ayar, M. (2007). Osmanlı Devletinde Kolera: İstanbul Örneği (1892-1895). Kitabevi.
5. Byrd, A. D. (2013). Structure Matters: Examining Illness Behavior Using Parsons's Sick Role. Masters Theses&SpecialistProjects. Paper1310. https://digitalcommons.wku.edu/theses/1310