Affiliation:
1. Dicle University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Allergy, and Immunology
2. Dicle University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics,
Abstract
Amaç: Adrenalin oto-enjektörü, anafilaksi tedavisinde ana ilaçtır. Polikliniklerin yoğunluğu ve eğitim süresinin kısalığı nedeniyle ebeveynler yetersiz oto-enjektör eğitimi alabilmektedir. Adrenalin oto enjektörü konusunda yüz yüze eğitimden sonra alternatif yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, bir yapboz oyununun annelerin bu açıdan becerilerini geliştirebileceği hipotezini araştırdık.
Gereç ve Yöntemler: Grup 1’de anafilaksili hastaların annelerine sadece yüz yüze eğitim verildi. Grup 2’de katılımcılara yüz yüze eğitimin ardından bir puzzle oyunu verildi. Toplam süre ve puanlama gruplar arasında karşılaştırıldı. Kategorik değişkenler için ki-kare (χ2) testi ve gruplar arası sayısal değişkenleri karşılaştırmak için Mann-Whitney U testi (parametrik olmayan) veya Student t testi (parametrik) kullanıldı.
Bulgular: Çalışmaya toplam 80 katılımcı dahil edildi. Grup 2’de doğru oto-enjektör kullananların oranı (%85), grup 1’den (%67.5) daha yüksekti (p=0.020). Grup 2’de (14±2 saniye) doğru kullanıcılar, adrenalin oto-enjektörünün tüm adımlarını grup 1’den (19±2 saniye) önemli ölçüde daha hızlı gerçekleştirdi (p<0.001).
Sonuç: Bir yapboz oyunu ile adrenalin oto-enjektörleri üzerine eğitim, bakıcı becerilerinin eksikliğini gidermek için görsel ve pratik bir yöntem olarak faydalı olabilir. Rutin adrenalin oto-enjektör eğitiminin bir parçası olarak bir yapboz oyunu kullanılmalıdır.
Publisher
Turkish Journal of Pediatric Disease
Subject
Rehabilitation,Physical Therapy, Sports Therapy and Rehabilitation,General Medicine