Affiliation:
1. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, ANKARA ŞEHİR SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ, DAHİLİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ
Abstract
Amaç: İnhaler ilaçların tedavi başarısı ancak doğru bir teknikle uygulanırsa mümkün olmaktadır. Hatalı inhaler teknik; terapötik etkinliği azaltır, tedavi uyumunu bozar ve hastalığın yetersiz kontrolüne yol açar. Çalışmamızda; üçüncü basamak çocuk hastanesinde hem yataklı servis hem de poliklinik hizmetlerinde astımlı çocuk hasta takibinde önemli rol üstlenen pediatri asistan hekimlerinin uygun inhaler teknik konusundaki bilgi düzeylerini değerlendirmek ve kısa süreli bir eğitimin bilgi düzeyine katkısını belirlemek amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Tüm katılımcılardan demo cihazlar ve manken kullanarak, inhaler cihaz kullanımını göstermeleri istendi. Bu değerlendirme ‘Ön-Test’ olarak adlandırıldı. Daha sonra katılımcılara maksimum 15 kişiden oluşan gruplar halinde, tüm uygulama basamaklarını içeren yüz yüze inhaler cihaz kullanım eğitimi verildi. Eğitim sonunda inhaler cihaz kullanımına ait basamaklar tekrar değerlendirildi.
Bulgular: Ölçülü Doz İnhaler ve Kuru Toz İnhaler cihazlara ait inhaler teknik ile ilgili eğitim öncesi değerlendirme sonucunda 148 katılımcıdan hiçbirinin önceden belirlenmiş zorunlu basamakları eksiksiz tamamlayamadığı görüldü. Eğitim sonrasında tüm katılımcıların önceden belirlenen kontrol listesinin adımlarını tam olarak uygulayabildikleri gözlemlendi.
Sonuç: Tıp fakültesi müfredatı ve uzmanlık eğitim sürecine astım tedavisi için son derece önemli olan inhaler cihazların uygulama eğitiminin dahil edilmesi gerektiğine dikkat çekmek istiyoruz. Sağlık profesyonelleri arasında, inhaler teknik uygulamalarını içeren hizmet içi eğitimlerin düzenli aralıklarla tekrarlanması uygulamadaki hataları gidermekle birlikte astım tedavisinde doğru inhaler tekniğin önemi konusundaki farkındalığı da arttıracaktır.
Publisher
Turkish Journal of Pediatric Disease
Subject
Rehabilitation,Physical Therapy, Sports Therapy and Rehabilitation,General Medicine