Affiliation:
1. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, ANKARA ŞEHİR SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ, DAHİLİ TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI
2. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Amaç: Bu çalışmada çocuk acil servis başvurularında sodyum ve potasyum bozuklukları spektrumunun incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Araştırmamız kesitsel ve tek merkezlidir. 2017-2020 yılları arasında çocuk acil kliniğine herhangi bir nedenle başvurup tetkiklerinde sodyum ve/veya potasyum bozukluğu tespit edilen, 18 yaşından küçük hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların başvuru tanıları ve elektrolit düzeyleri kaydedildi. Elektrolit bozuklukları hafif, orta ve şiddetli olarak gruplandırıldı.
Bulgular: Çalışmaya toplam 757 hasta dahil edildi. Bunların 358 (%47.3)’i kız ve 399 (%52.7)’u erkekti. Katılımcıların 649 (85.8%)’nda tekli elektrolit bozukluğu saptanırken 108 (%14.2)’nde mikst tipte elektrolit bozukluğu saptandı. Hastalarda en sık rastlanan elektrolit bozukluğu hiponatremiydi (%56). Bunu sırasıyla hiperkalemi (%27.5), hipokalemi (%19.9) ve hipernatremi (%10.8) izledi. Akut gastroenterit, hem tek hem de mikst elektrolit bozukluğu gruplarında en sık altta yatan hastalıktı.
Sonuç: Çalışmamız, çocuk acil servislerinde en sık elektrolit bozukluklarının gastroenteritli hastalarda meydana geldiğini saptamıştır. Bu bozukluklar genellikle hafif şiddetteydi. Hafif elektrolit bozuklukları subklinik olabilir, bu nedenle pediatrik acil serviste rutin elektrolit ölçümü erken tanı için önemlidir.
Publisher
Turkish Journal of Pediatric Disease