Affiliation:
1. İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Amaç: Üreteral obstrüksiyon intrensek veya ekstrensek ayrıca benign veya malign etyolojiye bağlı olarak gelişebilmekte ve renal fonksiyon kaybına, ağrı ve nüks üriner sistem enfeksiyonlarına sebep olabilmektedir. Etyolojiye yönelik küratif cerrahi tedaviler her zaman mümkün olmamaktadır. Bu çalışmada üreteral obstrüksiyonu olan ancak küratif cerrahi yapılamayan hastalarda uzun ömürlü DJ stent kullanımının etkinliğini ve güvenilirliğini araştırmayı amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Üroloji Kliniği’nde 2015-2022 yılları arasında üreteral obstrüksiyon nedeniyle uzun ömürlü DJ stent uygulaması yapılan ve bu şekilde takip edilen 131 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik verileri, üreteral obstrüksiyon etyolojisi, takip süresi ve komplikasyonları kaydedildi. Hastalara 4,8F-26cm, Boston Percuflex™Plus üreteral stent kullanıldı ve yılda bir kez değiştirilmesi planlandı.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 131 hastanın 40’ında (%30,53) malign üreteral obstrüksiyon, 91’inde (%69,47) ise benign üreteral obstrüksiyon mevcuttu. Ortalama takip süresi 35,4 ay olarak bulundu. Takipleri süresince 18 (%13,74) hastada stent ilişkili ağrı, dizüri gibi semptomlar, 11 (%8,39) hastada tekrarlayan üriner sistem enfeksiyonu, 8 (%6,1) hastada enkruste DJ stent, 3 (%2,29) hastada DJ stent migrasyonu ve 1 (%0,76) hastada ise kan transfüzyonu gerektiren hematüri geliştiği görülmüştür.
Sonuç: Çalışmamızda gösterilmiştir ki, uzun ömürlü üreteral DJ stent kullanımı, malign ve benign üreteral obstrüksiyonlarda güvenilir ve etkin bir seçenektir.