Affiliation:
1. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ, ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Abstract
Laboratuvar faaliyetleri gerçekleştiren kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri önemli hale gelmektedir. Güvenlik önlemleri için fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikelerin sıralanması tedbirler açısından önemlidir. Bu çalışmada, toprak mikrobiyoloji laboratuvarı için güvenlik önlemlerinin Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemiyle ağırlıklandırılması yapılmıştır. Güvenlik önlemleri biyogüvenlik kabini, çıkışa yakın el yıkama için lavabo, otoklav, laboratuvar güvenlik personeli, kendiliğinden kapanan kapı ve korumalı penceredir. Sonrasında, bu güvenlik önlemleri için fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikeler Gerçekliği Yansıtan Eleme ve Seçim (ELECTRE-Elimination and Choice Translating Reality) yöntemiyle sıralanmıştır. Sonuç olarak, fiziksel tehlikelerin en çok dikkat edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Publisher
Cukurova Universitesi Muhendislik-Mimarlik Fakultesi Dergisi
Reference11 articles.
1. 1. Philippot, L., Ritz, K., Pandard, P., Hallin, S., Martin-Laurent, F., 2012. Standardisation of Methods in Soil Microbiology: Progress and Challenges. FEMS Microbiology Ecology, 82(1), 1-10.
2. 2. Şeker, E., Yardımcı, H., 2003. Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında Biyogüvenlik. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi, 1(04), 3-32.
3. 3. Günay, İ.C., Alayunt, F.N., Çakmak, B., 2017. Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında Ergonomi. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 5, 41-47.
4. 4. Şahin, A.R., Selma, A., Günay, M., 2019. Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında Yapay Zekanın Temel İşleyiş Modelleri. Journal of Biotechnology and Strategic Health Research, 3(2), 66-71.
5. 5. Kaya, T., Kahraman, C., 2011. An Integrated Fuzzy AHP-ELECTRE Methodology For Environmental Impact Assessment. Expert Systems with Applications, 38(7), 8553-8562.