Affiliation:
1. ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ, KENTLEŞME VE ÇEVRE SORUNLARI ANABİLİM DALI
Abstract
Kültür toplumsal yaşam açısından olduğu kadar örgütler açısından da oldukça önemlidir. Örgüt kültürü, örgüt çalışanlarının çalışmalarına yansıyan kolektif değerler, davranışlar, normlar ve inançlardan oluşur. Örgütsel kültür, yapı, hiyerarşi, iletişim gibi örgütü tanımlamaya yarayan pek çok unsurdan birisi ve bu unsurları bir arada tutan en önemlisidir. Bir örgütte değişim bilinçli bir çabanın ürünü olarak veya bilinçsiz biçimde her zaman var olan bir olgudur. Örgütteki unsurlar arasında değişmesi veya değiştirilmesi en zor olan örgüt kültürüdür. Değişim her zaman karşısında bir direnç ile karşılaşır. Günümüzde toplumda ve örgütlerde en önemli değişim konusu dijital dönüşümdür. Dijital dönüşüm de diğer değişimler gibi karşısında bazı dirençlerle karşılaşır. Bu dirençler arasında üstesinden gelmesi en zor olanı dijital dönüşümün temelinde yatan dijital kültürün oluşumuna karşı oluşan dirençtir. Dijital dönüşümün gerçekleşmesi özellikle kamu örgütleri açısından özel sektöre göre daha sorunludur. Kamu yönetimindeki reform, yeniden yapılanma gibi tüm diğer değişim çabalarında bürokratik anlayışın bir engel oluşturduğu literatürde tartışılmaktadır. Kamu yönetiminin dijital dönüşüm çabalarında da bazıları bürokratik anlayıştan kaynaklanan, bazıları da özel sektör kuruluşlarında da karşılaşılabilecek dirençler söz konusudur. Bunlar içerisinde kamu kurumlarında var olan örgütsel kültürün dijital kültüre dönüşmesine karşı direnci oldukça önemlidir. Bu çalışmada kamu kurumlarında dijital kültüre karşı ortaya çıkan direnç noktaları tartışılmış ve kamu yönetiminde dijital dönüşümün başarısı açısından dijital kültürün oluşması sürecine ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Reference53 articles.
1. Aatif, A. ve Nguyen, M. J. (2022) “The Impact of Al Adaption Challenges on Organizatio- nal Readiness: An Interview Based Study in the Norwegian Public Sector” (Mas- ter Thesis), Department of Informatics The Faculty of Mathematics and Natural Sciences, Oslo.
2. Abhari, K., Chloe, O., Bailey, B., ve Williams, D. M. (2021) Co-Governance in Digital Transformation Initiatives: The Roles of Digital Culture and Employee Experience, Hawaii International Conference on System Sciences, Conference Paper, January 2021.
3. Al-Hujran, O., Al-Debei, M.M. Chatfield, A. ve Migdadi, M. (2015) The Imperative Of Inf- luencing Citizen Attitude Toward E-Government Adoption and Use, Computers in Human Behavior, 53 (2015), s. 189-203
4. Appelbaum, S.H., Bregman, M. ve Moroz, P. (1998) Fear as A Strategy: Effects and Impact with in the Organization, Journal of European Industrial Training 22(3), s. 113–127.
5. Aydın, A. (2018) Seçili Ülkelerde Kamuda Dijital Dönüşüm, Başarı Faktörleri ve Güncel Eğilimler, iç. Kamuda Dijital Dönüşüm, (Ed.) Gonca Telli Yamamoto ve Mustafa Öz- han Kalaç, İstanbul: Kriter Yayınları. s. 13-43.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献