Affiliation:
1. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Abstract
Bu araştırmanın amacı doğumhanede çalışan ve doğum deneyimi olan ebelerin amniyotomi ile ilgili görüş ve uygulamalarını incelemektir. Bu araştırma, Aralık 2020 ve Haziran 2021 tarihleri arasında İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı bir şehir hastanesinin doğum kliniğinde yapılmıştır. Çalışmaya 11 ebe dâhil edilmiş ve veriler, tanıtıcı bilgi ve yarı yapılandırılmış görüşme formları ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Veriler, içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan ebelerin, amniyotomi ile ilgili görüş ve uygulamalarını belirlemek amacıyla yapılan görüşmelerden elde edilen verilerin içerik analizi sonucunda altı tema ve 16 alt tema altında toplanmıştır. Bu temalar ebelerin amniyotomi ile ilgili görüşleri nelerdir, ebelerin amniyotomi uygulama nedenleri, ebelerin amniyotomi uygularken dikkat ettiği durumlar neler, amniyotomi sonrasında dikkat edilen durumlar, ebelerin amniyotomi uygulaması ile ilgili onam ve yasal süreç ve ebelerin amniyotomi ile ilgili güncel bilgileri kullanma durumunun neler olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda, araştırmaya katılan bazı ebelerin amniyotominin doğumu kısalttığı ve anne-bebek sağlığına faydalı olduğunu için uygulanması gerektiğini görüşünde olduğu, bazı ebelerin ise amniyotominin doğumun doğal sürecini bozduğu için uygulanmaması gerektiği görüşünde oldukları sonuçları elde edilmiştir. Ayrıca çalışmada ebelerin amniyotomiyi muayene bulgularını Bishop skoru diğer muayene bulgularını göre değerlendirip literatürde yer alan bilgilere uygun zaman ve teknikle, sözel onam alarak uyguladıkları, amniyotomi ile ilgili yasal süreç yaşamadıkları saptanmıştır. Çalışmaya katılan çoğu ebenin amniyotomi uygulaması ile ilgili güncel bilgileri takip etmedikleri tespit edilmiştir. Ebeler intrapartum bakımda amniyotomiden kaçınarak, müdahalesiz doğum yönetimine katkıda bulunabilirler.
Reference27 articles.
1. Aksayan S, Emiroğlu N. 2002. Araştırmanın tasarımı. İçinde: Hemşirelikte araştırma: İlke süreç ve yöntemleri (Editör: Erefe İ) İstanbul, Türkiye, pp: 65-124.
2. Baltacı A. 2019. Nitel araştırma süreci: Nitel bir araştırma nasıl yapılır?. Ahi Evran Üniv Sos Bil Enst Derg, 5(2): 368-388.
3. Battarbee AN, Glover AV, Stamilio DM. 2020. Association between early amniotomy in labour induction and severe maternal and neonatal morbidity. Australian New Zealand J Obstet Gynaecol, 60(1): 108-114.
4. Bay F, Bulut Ö. 2020. Doğum indüksiyonu: Maternal, fetal-neonatal etkileri, ebenin rolü. KTO Karatay Üniv Sağlık Bil Derg, 1(1): 4-14.
5. Çırlak A, Erdemir F. 2013. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatan bebeklerin ebeveynlerinin rahatlık düzeyi. Anadolu Hemş Sağlık Bil Derg, 16(2): 73-81.