Affiliation:
1. SAMSUN ÜNİVERSİTESİ
2. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanlığı
Abstract
Yanıklar, tüm dünyada en yaygın ve yıkıcı travma biçimlerinden biridir ve yanık hastalarında, deri bütünlüğünün bozulmasına bağlı olarak gelişen enfeksiyonlar önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Bu çalışmada, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık merkezindeki hastaların yara örneklerinden izole edilen etkenlerin ve antimikrobiyal duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Haziran 2019-Haziran 2020 tarihleri arasında yanık servisinde takip edilen hastalardan mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilen ve üreme saptanan yara kültürleri çalışmaya dahil edilmiştir. Kültürü yapılmak üzere gönderilen örnekler %5 koyun kanlı agara ve Eosin Methylene Blue (EMB) agara ekilmiştir ve Gram boyama için yayma hazırlanmıştır. 37°C’de 18-24 saat inkübasyon sonunda, üreyen suşların tür düzeyinde tiplendirme ve antibiyotik duyarlılıkları Vitek (BioMérieux, Fransa) otomatize siste¬mlerinde çalışılmıştır.
Çalışma süresi içerisinde mikrobiyoloji laboratuvarımıza yanık merkezimizden 110 tane yara sürüntüsü kültürü gönderilmiş olup 34 örnekte üreme saptanmıştır. Yapılan Gram boyalı preparatlarda polimorfonükleer hücrelerin varlığı enflamasyon belirteci olarak kabul edilmiş olup, kültürlerdeki üremeler yayma sonuçlarıyla birlikte değerlendirilmiştir.
Yanık hastalarının yara sürüntü kültürlerinden izole edilen enfeksiyon etkenlerinin %76’sı Gram negatif, %18’i Gram pozitif ve %6’sı ise Candida türlerinden oluşmaktadır. En sık izole edilen bakteriler sırasıyla Pseudomonas aeruginosa (P.aeruginosa) (%26.5), Acinetobacter spp. (%23.6), E.coli (%8.8) and Staphylococcus aureus (S.aureus )(%8.8) olarak saptanmıştır. En yüksek direnç oranı ikinci sıklıkla izole edilen Acinetobacter suşlarında tespit edilmiş olup; amikasin direnci %62.5, meropenem, imipenem, piperasilin tazobaktam, seftazidim, siprofloksasin, SXT direnci %87.5 oranında saptanmıştır.
Sonuç olarak; yanıklı hastalarda yanık enfeksiyonlarının kontrolü ve hastane enfeksiyonlarının gelişmemesi için öncelikle yanık alanının kontaminasyonu engellenmelidir. Kültür ve antibiyogram testleri tedavi protokolünün belirlenmesinde ve antimikrobiyal direnç gelişimiminin önlenmesinde önemli bir yol göstericidir.