Türk İlaç Sanayisinde Fason Üretim ve Co-Marketing Anlaşması Yapan Firmaların Yaşadıkları Avantaj ve Dezavantajlar

Author:

ÖZGÜNSEVEN ÇAĞ Ayşenur1ORCID,ERDİNÇ Nilhan2ORCID,DEDE AykutORCID,ÖZÇELİKAY Gülbin3ORCID

Affiliation:

1. LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ, ECZACILIK FAKÜLTESİ, ECZACILIK MESLEK BİLİMLERİ BÖLÜMÜ, ECZACILIK İŞLETMECİLİĞİ ANABİLİM DALI

2. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

3. ANKARA ÜNİVERSİTESİ, ECZACILIK FAKÜLTESİ

Abstract

Bu çalışmada, Türk ilaç sanayinde üretim faaliyetleri arasında yer alan fason üretim ve co-marketing anlaşması yapan firmaların bu süreçte sağladığı avantaj ve dezavantajlar belirlenmiş ve firmaların bu konudaki tutumları değerlendirilmiştir. Çalışmada, fason üretim ve co-marketing anlaşması yapmanın, avantaj ve dezavantajları ile ilgili ifadeler araştırmacılar tarafından hazırlanarak likert derecelendirme ölçeği ile bir anket oluşturulmuştur. Çalışma evreni, Türk ilaç sanayinde faaliyet gösteren firmaların oluşturduğu dernek ve sendikalara üye olan 111 firma olarak belirlenmiştir. Firmaların kayıtlı olduğu dernek ve sendikalara anket formları firmaların e-maillerine gönderilerek, anketin tüm firmaların iş geliştirme birimlerine ulaştırılması ve değerlendirilmesi istenmiştir. Elde edilen verilerin analizinde, IBM SPSS 25.0 paket programı yardımıyla değerlendirilmiştir. Çalışmaya 15 fason üretim yapan firma, 17 co-marketing anlaşması yapan firma katılmıştır. Firmalardan gelen cevaplar her iki anlaşma türü içinde ayrı ayrı olmak üzere bağımsız gruplar t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre; fason üretim yapan firmaların, üretim tesisi maliyetinden tasarruf etme, yeni teknolojileri rahatlıkla kullanma, ihtiyacımız olan uzmanlara daha kolay ulaşmanın bir avantaj olduğu görüşüne yüksek oranda katıldıkları belirlenmiştir. Co-marketing anlaşması olan firmaların büyük bir kısmının fason üretim de yaptığı tespit edilmiştir. Bu firmalar, yeni teknolojileri rahatlıkla kullanmanın, pazardaki potansiyel müşterilere daha kolay ulaşmanın, müşteri portföylerinin ve dağıtım hacminin co-marketing anlaşması ile avantajlı hale geldiğini belirmiştir.

Publisher

Ordu University

Subject

General Medicine

Reference22 articles.

1. Ahn S, Kim H, Forney JA. 2009. Co-marketing alliances between heterogeneous industries: Examining perceived match-up effects in product brand and alliance levels. J Retail Consum Serv, 16(6): 477-485.

2. Bird R, Ya M. 2012. Make pharma partnerships work in china. Managing Intellect Proper, 220: 26-29.

3. Carter AJ. 2007. A guide to co-promotion and co-marketing partnerships in the pharmaceutical industry: what’s all the fuss about? J Lic Execut Soc Inter, 42: 418-425.

4. Deniz KZ. 2020. Herkes için istatistikolay. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara, Türkiye, pp:116.

5. Elekidis AP, Georgiadis MC. 2022. Optimal contract selection for contract manufacturing organizations in the secondary pharmaceutical industry. Comput Chem Engin, 165: 107957.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3