3D BASKILI BETON KOMPOZİT DUVAR PANELLERİNİN STANDART YANGIN KOŞULUNDAKİ DUVAR İÇ YÜZEY SICAKLIK DEĞİŞİMİNİN BULANIKLAŞTIRILMASI
Author:
PAKDAMAR Ferhat1ORCID, KAPLAN Şevval1ORCID, COŞGUN Nilay1ORCID
Affiliation:
1. GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Yapı sektöründe 3 Boyutlu baskı (3DP) teknolojisi, potansiyel avantajları nedeniyle hızlanan bir büyüme performansı sergilemiştir. Sektöre hızlı giren bu teknoloji birçok açıdan incelenmiş olup, yangına karşı olan yalıtım performansının da incelenmesi gerekmektedir. Yapılan çalışmalarda 3D basılı beton (3DPC) duvarlar için, yangın performansına ilişkin ayrıntılı bir araştırma gerekli olduğu belirtilmektedir. Literatür taraması sonucunda Sonlu Eleman Modelleri (FEM'ler) kullanarak yapılan detaylı bir çalışma incelenmiş. Çalışma sonucunda elde edilen verilerin bilinmeyen ara verilerini insan düşünme sistemine yakın bir yöntem olan bulanık mantık ile tespit etmek için bulanık küme yöntemi ile model geliştirilmiştir. Çalışmanın üç farklı konfigürasyonunun yoğunluktaki girdi ve çıktı verileri kullanılmıştır. Her bir yoğunluk ve duvar konfigürasyonu için kurallar oluşturulmuştur. Oluşturulan modelden elde edilen verilerle tablo ve grafikler oluşturularak ara veriler belirlenmiştir. Analiz ve bulgular bağlamında çalışmaya konu duvar konfigürasyonlarının yangına karşı dayanım verimliliği incelenmiştir. Analizlerin sonuçlarına göre, duvar konfigürasyonları kütle performansı açısından C1, CI1 ve S4 şeklinde sıralanırken, yalıtım performansı açısından ise CI1 ve S4 konfigürasyonlarının C1'e göre daha fazla kazanç sağladığı belirlenmiştir.
Publisher
International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry
Subject
Marketing,Economics and Econometrics,General Materials Science,General Chemical Engineering
Reference35 articles.
1. 1. Çerçevik A. E., Toklu Y. C., Kandemi̇r S. Y., ve Yaylı M. Ö., “3D Baskı Teknolojisi Kullanarak Yapı Üretiminin Son Dönem Yeniliklerinin Araştırılması”, International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry, Cilt 2, Sayı 2, Sayfa 116-122, 2018. 2. 2. Shahrubudin N., Lee T. C., ve Ramlan R., “An Overview on 3D Printing Technology: Technological, Materials, and Applications”, Procedia Manuf, Vol. 35, Pages 1286-1296, 2019. 3. 3. Suntharalingam T., Upasiri I., Gatheeshgar P., Poologanathan K.., Nagaratnam B., Rajanayagam H. ve ark., “Fire resistance of 3D printed concrete composite wall panels exposed to various fire scenarios”, Journal of Structural Fire Engineering, Vol. 12, Pages 3, Sayfa 377-409, 2021. 4. 4. Uygunoğlu T., Özgüven S. B., ve Topçu İ. B., “3D Teknolojisi ile Üretilen Yapı Malzemeleri ve Özellikleri”, International Journal Of 3D Printing Technologies And Digital Industry, Sayfa 693 – 702, Antalya, 2019. 5. 5. Tay Y. W. D., Panda B., Paul S. C., Mohamed N. A. N., Tan M. J. ve Leong K. F., “3D Printing Trends In Building And Construction Industry: A Review”, Virtual Phys Prototyp, Vol. 12, Issue 3, Pages 261-276, 2017.
|
|