Affiliation:
1. ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
2. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Isparta Organize Sanayi Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
Abstract
Bu çalışmanın amacı, askeri, savunma ve havacılık personellerin yakın temaslarda sıcak çatışmalarda, askeri personellerden önde giderek üzerindeki hedefe otonom yönelen silah mekanizması ile düşmanı etkisiz hale getirip can kaybını azaltacağı, istihbarat sağlayabileceği ve aldığı istihbaratı mobil uygulama aracılığı ile diğer personeller ile paylaşabileceği kontrollü, kolay taşınması ve kurulmasıdır. Gelişen teknoloji ile İnsansız Hava Aracı (İHA)’lar ihtiyacın olduğu alanlarda geliştirilerek günümüzde kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle savunma sanayi alanında kendini ispat ettiği için kullanımı bu alanda yaygınlaşmış ve ülkeler için vazgeçilmez bir silah olmuştur. İHA’ların kullanımı ile uçuş maliyetleri azaltılmış olup yapılacak olan işler daha hızlı ve ucuz bir şekilde yapılmaya başlanmıştır. Bu etkene paralel olacakta kullanımı artmıştır. Çalışmada tehlike teşkil eden malzemeleri tespit eden özgün bir görüntü işleme yazılım gerçekleştirilmiş. Tehlike teşkil eden maddeye doğru yönelen silah mekanizması, bu sayede silah mekanizmasını yönlendirmek için ekstra bir çaba sarf edilmesini önleyecek olup askeri personelin yalnızca ateş etme talimatını beklemiştir. Yazılım kısmının doğruluk değerlerinin belirlenebilmesi için yeterince deneme yapılmıştır.
Publisher
International Journal of 3D Printing Technologies and Digital Industry
Subject
Marketing,Economics and Econometrics,General Materials Science,General Chemical Engineering
Reference14 articles.
1. 1. Baran T., “Türkiye’de Savunma Sanayi Sektörünün İncelenmesi ve Savunma Harcamalarının Ekonomi Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi”, Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 4, Sayı 2, Sayfa 58-81, 2018.
2. 2. Eren H., Kılıç A., “Örgütlerde Yenilikçilik Ortamı: Özellikli Bir Sektör Olarak Savunma Sanayiinde Durum”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 27, Sayı 3, Sayfa 221-244, 2013.
3. 3. Donatas P., “Political Economy Theories In The Context Of Defence Industry”, Laisvalaikio tyrimai: elektroninis mokslo žurnalas, Vol. 1, Issue 13, 2019.
4. Guray, O.F. ,1988, “Towards Establishing the Defence Industry: a Case Study in Turkey”, Unpublished Master of Science Thesis, Bogazici University, Istanbul, TURKEY.
4. 5. Çelikyay S., “Çok amaçlı savaş uçağı seçiminde çok ölçütlü karar verme yöntemlerinin uygulanması”, Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002.
5. 6. https://www.tdefenceagency.com/insansiz-hava-araclarinin-siniflandirilmasi/ , Erişim Tarihi: 12, December, 2023