Abstract
Distopya, kurgusal bir gelecekte insanlık için karanlık, baskıcı ve çarpık bir toplum düzenini ele alan eserlerdir. Masallar ise genellikle fantastik ögeler içeren öğretici mesajlar taşıyan hikâyelerdir. Masallar ve distopik anlatılar arasındaki ilişki, distopik anlatılarda bazen masalsı ögelerin kullanılmasıyla ortaya çıkar. Masalsı ögeler, distopya içerisinde fantastik unsurları temsil ederek okuyucuya bir kaçış sunabilir veya sorunları abartarak eleştiri yapabilir. Distopik anlatılar ise toplumsal sorunlarla ilgilidir ve genellikle otoriter rejimler, eşitsizlik, özgürlük kısıtlamaları ve insan doğasının bozulması gibi konuları ele alır. Bu tür eserler, toplumsal eleştiri yaparak okuyucuya mevcut sorunları göstermeye çalışır. İroni, distopik anlatılarda sıklıkla kullanılan edebî bir araçtır. İroni; distopyanın çelişkilerini, paradokslarını ve absürtlüklerini vurgulamak için kullanılır. Distopik dünyadaki ironik durumlar, okuyucunun toplumsal sorunları daha derinden anlamasına ve sorgulamasına yardımcı olur. Distopik anlatılarda masalsı ögeler genellikle fantastik varlıklar, büyülü nesneler veya fantastik mekânlarla temsil edilirler. Bu ögeler, distopik dünyadaki gerilimi hafifletmek veya alternatif bir perspektif sunmak amacıyla kullanılabilir. Bu çalışma, distopya ve masal olmak üzere iki farklı edebî türün hayal gücü ve metafor kullanımına dayanarak toplum üzerindeki etkisine dikkat çekmekle beraber toplumsal eleştiriye de ironik bir bakış açısı sunmaktadır.
Publisher
Akra Kultur Sanat ve Edebiyat Dergisi
Reference14 articles.
1. Ağkaya, Onur (2016) ; “Ütopya ve Distopya: Siyasetin Edebiyat Üzerindeki Etkisi”. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, C. 14, S. 4, s. 23 - 48.
2. Atasoy, Emrah (2020) ; “Distopik Kurgu ve Ümitvar Distopya Bağlamında Ütopyacılık Geleneği”. Gaziantep Universıty Journal Of Socıal Scıences, C. 19, S. 3, s. 1135 - 1147.
3. Ayaş, Şaziye (2019) ; Modern Bir Masal Olarak Açlık Oyunları Serisinin İncelenmesi. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
4. Barut, Ömer (2021) ; “Yabancılaşmanın ve Paranoyanın Kıskacında Distopik Bir Toplum: Philip K. Dick’in Karanlığı Taramak Romanı”. Hars Akademi Uluslararası Hakemli Kültür Sanat-Mimarlık Dergisi, C. 4, S.7, s. 110 - 134.
5. Çelik, Ejder (2015) ; “Distopik Romanlarda Toplumsal Kurgu”. Sosyoloji Araştırmaları Dergisi, C. 18, S. 1, s. 57 - 79.