Affiliation:
1. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmada, Mikhail Bakhtin’in bir anlatı formu olarak romanda zaman ve mekân tasavvuruna ilişkin kurduğu ve kronotop adını verdiği kavramsal çerçevede Huzur romanındaki aşk unsurlarını incelemektir. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur romanı, yakın tarihin hem siyasal hem kültürel değişimlerini yansıtması bakımından zaman ve mekân unsurlarının etkin kullanıldığı bir roman özelliği taşımaktadır. Bu bakımdan Bakhtin’in kronotop incelenmeye müsait bir romandır. Bakhtin’in, Einstein’ın Görelilik Teorisi’nden hareketle geliştirdiği, anlatı türlerindeki zaman ve mekân birlikteliğini esas alan kronotop kavramı, Bergson’un süre kavramıyla da uyum içerisindedir. Bu da, kronotopik okumanın, Tanpınar’ın varmak istediği sonsuzluk fikriyle uyum sağladığını göstermektedir. Çalışmamızda aşk temasına bağlı olarak İstanbul, Ada vapuru, sandal, iskele, musiki, köşk, yalı, apartman dairesi, salon, yatak odası, ayna, bahçe, sandık, eşik, merdiven, kapı kronotopları tespit edilerek karşılaşma, yakınlaşma ve eşik kronotopları başlıkları altında üç grupta incelenmiştir.
Publisher
Akra Kultur Sanat ve Edebiyat Dergisi
Reference18 articles.
1. Bachelard, G. (2008). Uzamın Poetikası (çev. Alp Tümertekin). İstanbul: İthâki Yay.
2. Bakhtin, M. (2001). Karnavaldan Romana, Edebiyat Teorisinden Dil Felsefesine Seçme Yazılar (çev. Cem Soydemir) (derl. Sibel Irzık). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
3. Benjamın, W. (2012). Son Bakışta Aşk (haz. Nuran Gürbilek). 6. bs. İstanbul: Metis Yayınları.
4. Çetin, N. (2003). Roman Çözümleme Yöntem. Ankara: Öncü Basımevi.
5. Demir, A. (2011). Mekânın Hikâyesi Hikâyenin Mekânı, Türk Hikâyesinde Mekân (1870-1922 Dönemi). İstanbul: Kesit Yayınları.