Değişen Paradigmalar Üzerinden Paleolitik Çağ’da Atalar Kültü Düşüncesi Üzerine Bir Değerlendirme

Author:

ÖZDEMİR Muammer1ORCID

Affiliation:

1. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ

Abstract

İnsanın anlam arayışında, varoluşsal sorgulamalarında ve kavramsal anlamlandırmalarında en önemli unsurlardan biri dindir. Din ve dine dair tüm unsurlar, geçmişten günümüze bütün toplumların hayatlarında başat faktörlerden olmuştur. Bu düzlemde geçmişinden kopmak istemeyen, ölen yakınlarıyla iç içe bir hayat tercih eden ve onların öteki dünyasını bu dünyadan şekillendirmek isteyen aynı zamanda bu dünyanın da öteki dünya tarafından şekillenmesini hedefleyen kadim insanın, idraki derinliği ve dindarlık kipleri kuşkusuz bugünle özdeşleştirilebilir niteliktedir. Bu örüntü içerisinde çalışmada, Aydınlanma Çağı’nın ve batının kendini üstün görme fikrinin bir süreği olan dine köken arama girişimleri kapsamında atalar kütü fikrine değinilmiş, Atalar ile olan münasebetin Paleolitik Çağ’daki yansıması irdelenmiştir. Mağara resimleri üzerinden sembolik anlatımlar ile ölüm ve ruh arasındaki bağ kurulmaya çalışılmış, ölüme dair Paleolitik insanının bakışı sorgulanmıştır. Dinsel ve insani zaruretlerin ölü gömme uygulamalarına yansıması ile ataların hem bu dünyadaki konumlarına hem de öteki dünya algısına ve oradaki konumlarına dair arkeolojik ve teolojik veriler sunulmuştur. Tüm bunları yaparken günümüz yerel topluluklardaki arketipsel olarak yansımalar da ayrıca incelenerek Paleolitik insanının hem düşüncesi hem de dinseli hakkında yargıya varılmaya çalışılmıştır. Disiplinlerarası çalışmaların bu sahadaki tutumları, çalışmanın belirleyici unsurudur. Tarihsel anlamda hem Paleolitik Çağ insanının dine dair tutumu hem de bu tutumun kapsamında atalar ile olan münasebeti oldukça önemlidir.

Publisher

Ictimaiyat

Subject

General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science

Reference24 articles.

1. ALICI, M.(2020). “Afrika Yerel Dinlerinde Hayvanlar”, Kutsal ve Hayvan, Edt: Süleyman Turan, Ankara, Nobel Yayınları. ALPTEKİN, C. (1991). “Ata”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, C.4. İstanbul, 1991, ss. 32.

2. ARLETTE, L. G. (1975). “The Flowers Found with Shanidar IV: a Neanderthal Burial in Iraq,“ , Science, Vol. 190, Issue 4214, s. 562-564.

3. ARSLAN, H. (2016). “Afrika Topluluklarında Atalar Kültünün Önemi ve İşlevi”, BÜ. İslami İlimler Fakültesi Dergisi, Cilt 3, Sayı 6, ss. 27-28.

4. ATAKUMAN, Ç.- KARAKOÇ, M.GEMİCİ, H.C.(2019). "Ölüyü Gömmek ya da Gömmemek: Paleolitik Çağ'da Bedenin Nesnelliği ve Mekânsallığı", Arkeoloji'de Ritüel ve Toplum, TAS 5, (Edt. Çiğdem Atakuman), İstanbul, Ege Yayınları.

5. AYDIN, M.(2018). Ana Hatlarıyla Dinler Tarihi- Tarih, İnanç, İbadet,İstanbul, Ensar Yayınları.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3