Abstract
Resmi rakamlara göre 3.6 milyon Suriyeli mülteci ile dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke Türkiye’dir. Bu bağlamda bu kadar yüksek bir popülasyonun kısa sürede yer değiştirmesi barınma, eğitim ve sağlık gibi birçok sosyal sorunu da beraberinde getirmiştir. Sosyal sorunların aşılmasında ve mültecilerin yeni topluma entegrasyonunda aynı dili konuşmak büyük önem arz etmektedir. Bu anlamda kilit önem taşıyan dil iki ulusun farklı dillere sahip olması nedeniyle de görevini yerine getirememiştir. Bu araştırma ile anadili Arapça olan mülteci çocukların Türkçe eğitim verilen okullarda yaşadığı sorunların tespiti amaçlanmaktadır. Araştırma, mülteci çocukların spesifik olarak okul sosyal hizmetinin ilgilendiği sorunların ne kadarının dil farklılığından kaynaklandığı sorusunu konu olarak ele almaktadır. Evren olarak Kocaeli’nde yaşayan ve liseye devam eden Suriyeli mülteci çocuklar seçilmiştir. Araştırma, 2004-2008 yılları arasında Suriye’de doğan anadili Arapça olan 10 lise öğrencisi ile sınırlandırılmıştır. Kocaeli ilinde liseye devam eden beşi kız beşi erkek öğrenciye yarı yapılandırılmış bir görüşme formu uygulanacaktır. Açık uçlu sorulardan oluşan görüşme formuyla yorumsamacı, derinlemesine cevapların elde edildiği nitel bir araştırma yöntemi benimsenmiştir. Dile yatkınlığı olan mülteci öğrencilerde akademik başarının yüksek sosyal sorunların az olması ulaşılan bulgular arasındadır.
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference16 articles.
1. Bush, Kenneth. D.; Saltarelli, Diana, (2000), The Two Faces of Education in Ethnic Conflict: Towards a Peacebuilding Education for Children, UNICEF Innocenti Reesearch Center, Florence.
2. Dreyden-Peterson, Sarah, (2011), Refugee Education: A Global Review, UNHCR Policy Development and Evaluation Service, Geneva. http://www.unhcr.org/4fe317589.html.
3. Güldalı, P.(2019). Uluslararası Göç ve Sosyal Hizmet. Sosyal Hizmet Magazin Dergisi. (7). (7-9). Hek, Rachel, (2005), “The Role of Education in the Settlement of Young Refugees in the UK: The Experiences of Young Refugees”, Practice, 17 (3). (157-171).
4. Kara, Y.(2020). Yeni bir yaklaşım olarak dilbilimsel sosyal hizmet. Toplum ve Sosyal Hizmet. 31(4). (1703-1718).
5. McAndrew, M.(2009). Ensuring the proper competency in the host language: Contrasting formula and the place of heritage languages. Teachers College Record, 111(6), 1528-1554.