Modern Hukuk Karşısında Örfi Hukukun Varlığını Sürdürme Nedenleri Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma: Şanlıurfa Örneği

Author:

Almas Dilek1ORCID,Tekin Ferhat2ORCID

Affiliation:

1. ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ

2. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu makale Şanlıurfa’da modern hukuk karşısında geçerliliğini koruyan örfi hukukun, toplumsal hayattaki görünümlerine odaklanmaktadır. Modernleşmeyle birlikte dini değerlerin, derin biz duygusunun ve akrabalığın, yeni toplumsal hayatta etkisini kaybedeceği düşünülmektedir. Ancak aşiret örgütlenmesinin varlığı ve geleneksel aile yapısının hakimiyetini koruması Şanlıurfa’da örfi hukukun varlığını ve işlevini sürdürmesini sağlamaktadır. Bu farklılık eskiden bütünüyle bir kopuştan öte yeni şartlar ile toplumsal hayatın var olan özellikleri arasındaki bağın kurulmasıyla sağlanmıştır. Kurulan bu bağ sayesinde taraflar arasındaki anlaşmazlıklarda, cemaatin işlevsel mekanizmalarından olan örfi hukuka, ihtiyaç duyulmaya devam edilmektedir. Bu makalenin amacı modern hukuk karşısında örfi hukukun varlığını sürdürmesinin arkasında yatan sosyolojik nedenleri anlamaktır. Bu sayede sıkı cemaat ilişkisinin bulunduğu Şanlıurfa’da, örfi hukukun nasıl bir role sahip olduğunu ortaya çıkarmak hedeflenmektedir. Belirlenen amaca ulaşmak için Şanlıurfa’da yaşayan 22 kişiyle derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Bulgular katılımcıların, sosyal anlaşmazlıkların çözümünde ağırlıklı olarak örfi hukuku referans aldığını ortaya çıkarmıştır. Aynı zamanda toplumsal vicdana karşılık gelen örfi hukukun baskınlığı ve örfi hukukun ihtilaflı alanları çözümlemede ciddi bir işleve sahip olduğu görülmüştür. Şanlıurfa’ da yaşayan insanların örfi hukuka bağlı olarak ilişkilerini düzenledikleri ve anlaşmazlıklarını çözmeye devam ettikleri tespit edilmiştir.

Publisher

Ictimaiyat

Reference46 articles.

1. Andreoni, J. and Gee, L.K. (2012). Gun for hire: Does delegated enforcement crowd out peer punishment in giving to public goods?. Journal of Public Economics, 96(11-12):1036-1046.

2. Bağlı, M. ve Özensel, E. (2011). Türkiye' de töre ve namus cinayetleri. İstanbul: Birikim Yayınları.

3. Bal, H. (2014). Hukuk sosyolojisi. Ankara: Sentez.

4. Baldassarri, D. and Gorssman, G. (2011). Centralized sanctioning and legitimate authority promote cooperation in humans. Proceedings of the National Academy of Sciences USA, 108(27): 1036-11027.

5. Barth, F. (2001). Kürdistan’da toplumsal örgütlenmenin ilkeleri. (Çev: Serap Ruken Şengül & Hişyar Özsoy), İstanbul: Avesta Yayınları.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3