Abstract
Çalışmada folksonominin internet folklorunun oluşma sürecindeki rolü, halk bilimi çerçevesinde ele alınmıştır. Bu amaçla ilk olarak folksonomi ve bağlantılı diğer teknik bileşenler kısaca tanıtılmış, daha sonra halk bilimi kapsamında değerlendirilebilecek halk kültürü ögelerinin folksonomi uygulamalarıyla nasıl ortak kabule dayalı folklorik değerler kazandıkları açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmada; internet ortamında, folksonomik modelle (halkın sınıflandırma yönetimi) etiketlenen bazı içerikler incelenmiş ve söz konusu araştırma nesneleri, üretilen folklor modeli üzerinden bir karşılaştırmaya tabi tutulmuştur. Çalışmada folksonomi ve internet folkloru arasındaki ilişki; folksonominin folklor çıktılarının üretim süreçlerindeki pozisyonu üzerinden açımlanarak elde edilen bulgular paylaşılmıştır. Araştırma sonucunda; folksonominin, internet folklorunun oluşumunda kayda değer etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Publisher
Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi
Reference35 articles.
1. Abrahams, R. D. (1976). The complex relations of simple forms. Dan Ben-Amos (Ed.) Folklore Genres içinde s. 193-214. Austin/London: University of Texas Press.
2. Adorno, T. W. (2020). Kültür endüstrisi: kültür yönetimi. (Çev. Nihat Ülner, Mustafa Tüzel ve Elçin Gen). İstanbul: İletişim Yayınları.
3. Akyol, M. ve Arıca, F. A. (2016). Use of social media in a tourism destination: users generated content in #turkeyholiday. Journal of Tourism Theory and Research, 2(2), 98-111.
4. Banks, M. A. (2008). On the way to the web: the secret history of the internet and its founders. California: Apress.
5. Bendix, R. (1997). In search of authenticity: the formation of folklore studies. Wisconsin: The University Of Wisconsin Press.