Abstract
Tarih boyunca insanlar, yaşadıkları dönemdeki tecrübelerini ve bilgilerini paylaşma, gelecek nesilleri doğru ve güzel olana yönlendirme arzusuyla hareket etmişlerdir. Bu arzudan doğan nasihatler, edebiyat ve eğitim disiplinlerinin ortak ilgi alanına girmektedir. Bu eserler, toplumsal fayda sağlamak amacıyla tasarlanmış, aynı zamanda okuyuculara İslâm'ın öğretilerini somutlaştırarak öğretmek ve örnek olaylarla desteklemek suretiyle hem teorik bilgiyi hem de pratik uygulamayı öğrenmelerine yardımcı olmuştur. Bu çalışmada Türk Edebiyatı’nda nasihatnamelerin tarihi ve yeri anlatıldıktan sonra, Saim Umar’ın “Ana- Baba Nasihatleri” isimli eserinin transkripsiyonu ve eğitsel açıdan tahlili ortaya konulmuştur. Okuyucusuna pek çok konuda bilgi ve tavsiyeler sunan eserin müellifinin hayatı, edebî şahsiyeti ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. Doküman ve içerik analizinin yapıldığı çalışmada muhteva incelemesi yapılırken yazıldığı çağdaki verilen öğütlerin günümüzde de geçerliliğinin devam ettiği görülmüştür. Çalışmanın, eserin yazıldığı dönemdeki ahlâk anlayışının ve sorunlarının anlaşılmasına olanak sağlaması ve günümüzde ahlâk eğitiminde kaynak olarak kullanılabilecek nasihatnamelerin önemine dikkat çekmesi açısından önem arz etmektedir.
Publisher
Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference37 articles.
1. Ahmed b. Hanbel. (1992). Müsned. İstanbul: Çağrı Yayınları.
2. Akalın, E. (2021). Değerler eğitiminde klasik Türk edebiyatı metinlerinden faydalanmak: manzum nasihatnameler örneği. Değerler Eğitimi Dergisi, 19(41), 79-128.
3. Atalay, B. (2018). Divanü Lügati’t Türk tercümesi (1.basım, C. 1). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
4. Aydın, M. Z. (2003). Ailede ahlak eğitimi. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 7(2), 125-158.
5. Aytekı̇n, H. (2007). Antoine De Saint Exupery’nin Küçük Prens’inde evrensel ve mitsel yaklaşımlar. Öneri Dergisi, 7(27), 365-375.