Abstract
Sendikalar göçmen işçilerin haklarının hem yasal düzeyde oluşturulmasında hem de bu hakların uygulanmasında önemli bir role sahiptir. Sendikalar geçmişten bu yana göçmen politikalarını destekleme veya bu politikalara direnme, göçmenleri sendikalara dâhil etme veya dışlama, örgüt yapıları içinde tüm işçilere eşit davranma veya göçmen işçilere yönelik özel politika ve stratejiler geliştirme gibi ikilemlerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu çalışma, sendikalar ile göçmen işçiler arasındaki ilişkiye odaklanarak, sosyal haklar ve ikilemler arasında sendikaların göçmen işçilere yönelik farklı politika ve faaliyetlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Uluslararası sendikalar, göçmen işçilere yönelik olarak hak temelli bir yaklaşımı yaygınlaştırmayı, eşit muamelede bulunmayı ve ayrımcılık karşıtı politikaları önererek, göçmenlerin “göçmen işçi” yerine “işçi” olarak kabul edilmeleri gerektiğini savunmaktadırlar. Öte yandan, sendikaların göçmen işçilere yönelmesinde göçmen işçilerin homojen olmayan yapısı, sendikaların ulusal düzeyde sosyal ve ekonomik politikaları etkileme kapasiteleri, felsefi ve örgüt yapıları, ülkedeki ekonomik ve işgücü piyasası koşulları, göçmenlere yönelik kamusal söylem, sendikaların mali gücü etkili ve belirleyici olmaktadır.
Reference78 articles.
1. Afonso, A. ve Devitt, C. (2016) “Comparative Political Economy and International Migration”, Socio-Economic Review, 14(3), 591-613.
2. Afonso, A., Negash, S. ve Wolff, E. (2020) “Closure, Equality or Organisation: Trade Union Responses to EU Labour Migration”, Journal of European Social Policy, 30(5), 528–542.
3. Alberti, G., Holgate, J. ve Tapai, M. (2013) “Organising Migrants as Workers or as Migrant Workers? Intersectionality, Trade Unions and Precarious Work”, The International Journal of Human Resource Management, 24(22), 4132-4148.
4. Andersen, S. ve Arnholtz, J. (2008) “Strong Trade Unions Meet EEC Workers: Locating, Monitoring and Organising EEC Workers in the Danish Construction Sector”, Bulletin of Comparative Labour Relations, 66, 101–116.
5. Añonuevo, T. Q. (2007) “The Role of the Trade Union Movement in Migration and Development: A Contrubition from the Building and Wood Workers”, International dialogue on migration, intersessional workshop on making global labour mobility a catalyst for development, https://www.iom.int/sites/g/files/tmzbdl486/files/jahia/webdav/shared/shared/mainsite/microsites/IDM/workshops/global_labour_mobility_0809102007/presentations/notes_anonuevo.pdf, (Erişim Tarihi: 5.05.2022).