Askerî Gücün Savaş Dışı Kullanımı: Afganistan ve Irak’ta Kolluk İstikrar Harekâtı

Author:

ÖZDEMİR Emrah1ORCID

Affiliation:

1. MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ, KARA HARP OKULU, ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ, ULUSLARARASI İLİŞKİLER ANABİLİM DALI

Abstract

Bu karşılaştırmalı analiz, askerî güç kullanımında geleneksel muharebe görevlerinin ötesine geçen yenilikçi bir yaklaşım olan kolluk istikrar harekâtı doktrinini incelemektedir. Kolluk istikrar harekâtı, çatışma alanlarında ya da çatışma sonrası istikrarsız bölgelerde kamu düzeninin yeniden tesisi ile emniyet ve asayişin sağlanmasına yönelik faaliyetler olarak tanımlanmaktadır. Afganistan ve Irak örnekleri üzerinden yapılan karşılaştırmalı vaka analizi aracılığıyla, askerî personelin ya da askerî statülü kolluk kuvvetlerinin kolluk istikrar harekâtı amacıyla kullanılmalarının gerekçelerinin, zorluklarının ve sonuçlarının ortaya konulması çalışmanın temel amacıdır. Bu farklı çatışma deneyimlerini bir araya getiren analiz, bir doktrin olarak kolluk istikrar harekâtının kuvvetli ve zayıf tarafları ile geleceğin harekât ortamında uygulanabilirliği üzerine odaklanmaktadır. Doğası gereği kapsamlı ve çok yönlü bir yaklaşımı gerekli kılan bu doktrinin çatışma sonrası istikrarı destekleme, sivil-asker işbirliğini sağlama ve karmaşık ortamlarda barışın hatlarını şekillendirmedeki etkinliğine dair değerlendirmelere de çalışma içerisinde yer verilmektedir.

Publisher

Journal of Security Strategies

Subject

General Medicine

Reference59 articles.

1. AIHRC (2012). From Arbaki to Local Police, Independent Human Rights Commission, Kabil.

2. AJP-3.22 Allied Joint Doctrine for Stability Policing (2016). NATO Standardization Office, Bürüksel.

3. AL-MARASHI Ibrahim (2021). “Demobilization Minus Disarmament and Reintegration: Iraq’s Security Sector from the US Invasion to the Covid-19 Pandemic”, Journal of Intervention and Statebuilding, 15:4, 441-458.

4. ALLEN Vick STILLION John William ve SHULSKY Abram N. (1997). Preparing the U.S. Air Force for Operations Other than War. RAND, Santa Monica, California.

5. BEAUMONT Roger (1995). “Small Wars: Definitions and Dimensions”, The Annals of the American Academy of Political and Social Science, 541, 20-35.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3