Affiliation:
1. Bursa Uludağ Üniversitesi
Abstract
Küresel bir sağlık krizine dönüşen COVID-19 (koronavirüs hastalığı) salgınıyla mücadele, çeşitli düzeylerdeki aktörler tarafından gerçekleştirilen eylemlerle sürdürülmüştür. Salgın döneminde bölgesel örgütler, sınırları aşan ve toplumlar üzerinde olumsuz etkiler ortaya çıkaran COVID-19’a yönelik olarak kendi bölgelerinin virüsle mücadele yeteneğini artırmaya ilişkin girişimlerde bulunmuştur. Bölgesel örgütler, bölgeler arası iş birliği yoluyla da virüse karşı eş güdümlü politikalar belirlemeye ve salgının toplumlar üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması hususunda destek sağlamaya çalışmıştır. Bu bağlamda bu çalışma, salgın döneminde Avrupa Birliği (AB) ile Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) arasındaki bölgeler arası ilişki sürecini ele almaktadır. Uluslararası ilişkilerdeki bölgesel örgütlenme girişimleri içerisinde önemli bir konumda bulunan AB ile ASEAN, kendi bölgelerinde barışın ve istikrarın tesis edilmesine katkı sağlayan örgütlerdir. Ayrıca AB-ASEAN bölgeler arası diyaloğu, uluslararası ilişkilerdeki en eski bölgeler arası diyaloglardan biridir. Bu bakımdan COVID-19 küresel salgını döneminde AB-ASEAN bölgeler arasıcılığı, kriz zamanlarında bölgeler arası ilişkilerin işlevlerinin değerlendirilmesi açısından faydalı bir vaka sunmaktadır. Çalışmada, literatürde belirtilen bölgeler arası ilişki biçimleri ve bölgeler arası ilişkilerin işlevleri kapsamında, salgın döneminde AB-ASEAN bölgeler arasıcılığının hangi boyutlarının ön plana çıktığı sorusuna yanıt aranmaktadır.
Publisher
Journal of Security Strategies
Reference69 articles.
1. BAERT Francis, SCARAMAGLI Tiziana ve SÖDERBAUM Fredrik (2014). “Introduction: Intersecting Interregionalism”, (ed.) Francis Baert, Fredrik Söderbaum ve Tiziana Scaramagli, Intersecting Interregionalism: Regions, Global Governance and the EU, Springer Publication, New York, 1-12.
2. ÇELİK Hatice ve DEMİR Emre (ed.) (2021). COVID-19 Salgını: Ülke Deneyimleri, Bölgesel Etkiler ve Küresel Yansımalar, Nika Yayınevi, Ankara.
3. CHEN Lincoln ve NARASIMHAN Vasant (2003). “Human Security and Global Health”, Journal of Human Development, 4:2, 2003, 181-190.
4. DARMASTUTI Shanti, JUNED Mansur ve WIDIASTUTIE Sophiana (2021). “Analysis on ASEAN and European Union Policies Regarding Covid-19”, Budapest International Research and Critics Institute-Journal (BIRCI-Journal), 4:2, 2021, 3220-3232.
5. DE MELO Daniella da Silva Nogueira ve PAPAGEORGIOU Maria (Mary) (2021). “Regionalism on the Run: ASEAN, EU, AU and MERCOSUR Responses Mid the Covid-19 Crisis”, PACO, 14:1, 57-78.