Do Armies Just Fight? Turkish, US and Russian Armies in the Context of New Missions

Author:

ŞAHİN Esra Ecem1ORCID

Affiliation:

1. MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Tarihsel süreç boyunca ordular için her zaman var olan dönüşüm, Soğuk Savaş’ın sona erişiyle birlikte farklı bir yöne evirilmiş, devletler için değişen güvenlik tehditlerine karşı konvansiyonel ordu anlayışının yeterli düzeyde karşılık veremeyeceği anlaşılmıştır. Bu durum ortaya çıkan yeni tehditlere ve görev türlerine uygun şekilde orduların yeniden yapılanması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada; Soğuk Savaş’ın sona erişiyle birlikte ordudaki değişim sonucu ortaya çıkan ve askeri sosyoloji disiplinin konusu olan silahlı kuvvetlerde yeni görevler ABD, Rusya, Türkiye ülkeleri üzerinden tartışılmaktadır. Çalışmanın temel problemi ise Soğuk Savaş döneminin iki bloğuna dâhil olan devletlerin bunlara uygun askeri kurumsallaşma ve uygulamaları gündemlerine alırken, yeni dönemde bu işleyişin nasıl gerçekleşeceğidir. Problemin ortaya konuluş şekline göre seçilen üç ülkenin uygun olduğu düşünülmektedir. Geleneksel görüşün tersine orduların tek işlevinin savaşmak olmadığı yeni dönemde farklı işlev kazandıkları aynı zamanda eskinin katı bloklarına uygun şekilde ayrışan askeri anlayışların tersine ülkelerin birbiriyle oldukça benzeyen yeni görevler ve kurumsal yapılar oluşturduğu iddia edilmektir. Türkçe literatürde orduların dönüşümlerinin doğrudan sonucu olarak ortaya çıkan yeni görevlere dair çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu nedenle çalışmanın askeri sosyoloji literatürüne özgün katkılar sağlayacağı umulmaktadır.

Publisher

Journal of Security Strategies

Subject

General Medicine

Reference69 articles.

1. AKYÜREK Salih (2010). Zorunlu Askerlik ve Profesyonel Ordu, BİLGESAM, Ankara.

2. AKYÜREK Salih ve YILMAZ Mehmet Ali (2013). Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Toplumsal Bakış, BİLGESAM, Ankara.

3. ALBAYRAK İlknur (2008). Türkiye’nin Barışı Destekleme Harekâtlarına Katılımının Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.

4. Armed Forces and the Problem of Democratic Control, SOWI, Strausberg.

5. ATEŞ Barış (2014). Soğuk Savaş Sonrası Dönemde Askeri Değişim: NATO Orduları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Analiz, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3