Affiliation:
1. MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Savaş oyunları tarihin erken devirlerinden beri dünyanın farklı yerlerinde, farklı şekillerde ortaya çıkmış ve günümüzde kullanılan halini 19’uncu yüzyılın başlarında Prusya’da almıştır. 20’nci yüzyılın ortalarına kadar profesyonel askerî öğretimde ve orduların harbe hazırlık faaliyetlerinde kullanılan savaş oyunları, 1950’lerde askerî tarih temalı hobi oyunlarının yaygınlaşmasıyla akademide kendisini göstermeye başlamış, 1970’lerde akademik maksatlı analitik savaş oyunları oynanmaya başlamıştır. Özellikle 2000’li yıllardan itibaren akademide kısıtlı da olsa kendine yer bulan ve kürsülerde bir ders konusu haline gelen savaş oyunları günümüzde kendi başına bir akademik disiplin olmaya doğru ilerlemektedir. Bu oyunlar özellikle askerî tarih ve uluslararası ilişkiler alanında akademik maksatla git gide daha yoğun biçimde oynanmaktadır. Ancak Türk akademisi çeşitli sebeplerden ötürü savaş oyunlarına yabancı kalmıştır. Buna rağmen savaş oyunlarından Türk akademisinde de istifade edilmesi için girişimlerde bulunulmuş olup, denenmesi halinde olumlu sonuç verebilecek belli yöntemler olduğu görülmüştür. Makalede bu yöntemlerden bahsedilecektir.
Publisher
Journal of Security Strategies
Reference51 articles.
1. BAŞ Mehmet Fatih (2022). “Savaş Çalışmaları Disiplininin Laboratuvarı: Savaş Oyunları”, (ed.) Mesut Uyar, Savaş Çalışmaları El Kitabı, Kronik Kitap, İstanbul, 318-370.
2. BIDDLE Stephen D. (2004). Military Power: Explaining Victory and Defeat in Modern Battle, Princeton University Press, Oxford.
3. BURNS Shawn (2015). War Gamer’s Handbook: A Guide for Professional War Gamers, Naval War College, Newport.
4. CITINO Robert M. (2016). "Lessons From the Hexagon: Wargames and the Military Historian", (ed.) Pat Harrigan ve Matthew G. Kirschenbaum, Zones of Control, The MIT Press, Cambridge, 2016, s. 439-445.
5. COX Richard (1974). "The Invaders Reach Berkshire", The Daily Telegraph Magazine, 497, 14-21.