Simulations in Pre-emptive and Preventive Intervention

Author:

GÜRDAL LİMON Elif1ORCID,LİMON OnurORCID

Affiliation:

1. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Simülasyonlar gerçek ortamların taklit edilmesi ve birebir benzerlerinin matematiksel modellerle yaratılması ile oluşturulan dijital ortamlardır. Bu dijital ortamlara gerçek dünyanın verileri yüklenerek yaşanabilecek tüm olasılıkların hesaplanabilmesi mümkün olabilmektedir. Ortaya çıkan bilginin ise gerçek dünyadaki politikaları etkileyebilmesi tartışılması gereken bir konu olmaktadır. Simülasyonlar sayesinde devletlerin önemli güvenlik meselelerine dair olasılık hesaplarının yapılması artık sık sık başvurulan yöntemler haline gelmiştir. Ancak dijital alan üzerinden sağlanmaya çalışılan bu güvenlik yönteminin savunma dayanağı olarak yönlendirici olup olmayacağı ya da simülasyon verilerine dayanarak bir eylemde bulunmanın saldırı olarak yorumlanıp yorumlanamayacağı tartışılmalıdır. Bu çalışma bu sorulara yanıt aramak için ele alınmıştır. Kavramsal çerçeve ön-alıcı ve önleyici müdahale kavramlarıdır. Bu çerçevede simülasyon verilerinin müdahale ederken bir savunma dayanağı olarak kullanılmasının ön-alıcı mı yoksa önleyici mi olduğu tartışılmaktadır. Simülasyon verileri ve yapay zekâ analizlerinin düşman tanımlaması ve saldırganlık göstergelerinin hesaplamalarında meşru bir hukuksal dayanak olup olamaması uluslararası iş birliğinin şekli ve uluslararası aktörlerin kabul edilir seçenekleri meşrulaştırma süreçlerine göre değişmektedir.

Publisher

Journal of Security Strategies

Subject

General Medicine

Reference56 articles.

1. AĞIR Bülent Sarper (2006). “Bush Doktrini Küresel Bir Hegemonik İstikrar Arayışı mı?”, Uluslararası İlişkiler, 3:12, 71-100.

2. BAE Sebastian J. (ed.) (2022). Forging Wargamers: A Framework for Wargaming Educations, Marine Corps University Press, Quantico.

3. BATTILEGA John A. ve GRANGE Judith K. (1984). The Military Applications of Modeling, Air Force Institute of Technology Press, Ohio.

4. BOUDREAU Donald G. (1993). “The Bombing of The Osirak Reactor” International Journal on World Peace, 10:2, 21-37.

5. CHARTER OF THE UNITED NATIONS, Chapter I, Purposes and Principles Article 2(1)–(5), https://legal.un.org/repertory/art2.shtml.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3