Eleştirel Güvenlik Çalışmaları’nın Tıkanıklığında Yeni Açılımlar: Görsel ve Yerel Güvenlik Çalışmaları’nın Vaatleri

Author:

Çöpoğlu Muhammed Onur1ORCID

Affiliation:

1. ORDU ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Eleştirel güvenlik çalışmaları yazını özellikle son 10 yılda pek çok teorik tartışmaya sahne olmuştur. Bu tartışmalar, derinleşme ve genişleme eksenlerinde büyüyen yazının eleştirilerinden beslenmiştir. Nihayetinde, eleştirel güvenlik yazınının tıkandığı tezi genel kabul görmüştür. Bu tez Gramsci’nin ünlü deyişiyle, eleştirel güvenlik çalışmalarının “eskinin öldüğü ve yeninin doğamadığı” bir fetret devri (interregnum) halinde olduğunu da göstermektedir. Fakat ümit verici olan, alanın hâkim teorik yaklaşımlarına dair bu rahatsızlığın gölgesinde alternatif teorilerin gelişmeye ve ilgi görmeye başlamasıdır. Disiplinin genişleme ve derinleşme eksenleri dışında açılımını (opening) savunan manifesto da, bir anlamda güvenliği anlamamıza ve çalışmamıza dair yeni yolların açılabilmesini savunan bir girişim olarak kendini göstermiştir. Bu nedenle, yeni gelişen alternatif yaklaşımları Türkçe yazına tanıtmak makalenin temel hedefidir. Bu yaklaşımlar Görsel (Visual) Güvenlik ve Yerel (Vernacular) Güvenlik çalışmalarıdır. Makale, söz konusu yaklaşımların temel argümanlarını Türkçe yazına kazandırmayı amaçladığı için tanımlayıcı bir çalışmadır ve bütünleyici yazın taramasına dayanmaktadır. Makalede ilk olarak, eleştirel güvenlik çalışmalarının gelişiminin kısa bir haritalandırması yapılarak, bu çalışmaların günümüzde nasıl bir tıkanıklığa ulaştığına dair bir değerlendirme yapılacaktır. Bunu takiben, makale iki yeni alternatif güvenlik yaklaşımı olan Yerel ve Görsel güvenlik çalışmalarını odağına alacaktır. Sonuç olarak makale, iki alternatif yaklaşımın da güvenliğin çalışılmasına özgün katkılar yapabileceği sonucuna varmaktadır.

Publisher

Journal of Security Strategies

Reference54 articles.

1. ABBOUD Samer DAHİ Omar S. HAZBUN Waleed GROVE Nicole Sunday HINDAWI Coralie Pison,MOUAWAD Jamil ve HERMEZ Sami (2018). “Towards a Beirut School of Critical Security Studies”, Critical Studies on Security, 6:3, 273-295.

2. AYOOB Mohammed (1997). “Defining Security: A Subaltern Realist Perspective”, Keith Krause ve Michael C. Williams (eds.), Critical Security Studies: Concepts and Cases, UCL Press, London, 121-149.

3. BARKAWI Tarak ve LAFFEY Laffey (2006). “The Postcolonial Moment in Security Studies”, Review of International Studies, 32:2, 329-352.

4. BAYSAL Başar (2019). Securitization and Desecuritization of FARC in Colombia: A Dual Perspective Analysis, Lexington Books, Lanham.

5. BEHNKE Andreas (2007). “Presence and Creation: A Few (Meta-) Critical Comments on the CASE Manifesto”, Security Dialogue, 38:1, 105-111.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3