Affiliation:
1. ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Jeopolitik konumu ve yer altı kaynakları ile Güney Kafkasya özellikle 19. yüzyıldan itibaren bölgesel ve küresel güçlerin rekabet alanına dönüşmüş, uzun yıllar Sovyet hakimiyetinin etkili olduğu bölgede 20.yüzyılın sonlarında üç Kafkas ülkesi (Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan) bağımsızlığını kazanmıştır. Bağımsızlığın ilk yıllarında bölge devletleri bir yandan siyasi ve ekonomik krizlerle karşı karşıya kalırlarken diğer yandan uluslararası sisteme entegre olmanın yollarını aramışlardır. Söz konusu krizler Ermenistan ile savaş halindeki Azerbaycan açısından oldukça olumsuz sonuçlara yol açmış, askerî kapasitenin eksikliği Birinci Karabağ Savaşı’nın kaybedilmesine yol açmıştır. İlişkilerini ‘bir millet iki devlet’ söylemi üzerine inşa eden Türkiye ve Azerbaycan askerî iş birliğinin geçmişi Kafkas İslam Ordusu’nun 1918 yılında Bakü’yü işgalden kurtarmasına dayanmaktadır. Çok geçmeden Azerbaycan’ın Sovyet egemenliğine girmesi nedeniyle sonlanan askerî ilişkiler 1991 yılındaki bağımsızlığın ardından yeniden kurulmuştır. Eğitim ve teknik konulardan tatbikatlara bir çok alanda sürdürülen askerî ve savunma alanındaki işbirlikleri özellikle son on yılda genişlemiştir. Bu çalışma İkinci Karabağ Savaşı’nın kazanılmasında Azerbaycan’ın Türkiye ile olan askeri iş birliğinin belirleyici olduğunu iddia etmektedir. Bu kapsamda kökleri 100 yıl öncesine dayanan Türkiye-Azerbaycan askerî ilişkileri tarihsel perspektiften ele alınacak ve Azerbaycan’ın askerî kapasitesi değerlendirilecektir. Bunun yanında çalışmada İkinci Karabağ Savaşı ile derinleşen iş birliği imkanlarına ve geleceğe yönelik beklentilere yer verilecektir.
Publisher
Journal of Security Strategies
Reference41 articles.
1. ASLANLI Araz ve HESENOV İlham (2005). Haydar Aliyev Dönemi Azerbaycan Dış Politikası, Platin, Ankara.
2. AVCI Engin (2021). “Kamu Diplomasisi Aktörü Olarak Jandarma Teşkilatı”, Güvenlik Bilimleri Dergisi, 10:1, 1-29.
3. AYDIN Ulviyye (2018). “Türkiye–Azerbaycan İlişkilerinin Son On Yılı (2006- 2016): Kardeşlikten Stratejik İşbirliğine Uzanan Yol”, AVRASYA Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 6:13, 38-64.
4. CAFERSOY Nazım ve ASLANLI Araz (2012). “Azerbaycan-Türkiye Askeri İlişkileri”, Cavid Veliyev, Reşad Resullu, Kenan Aslanlı (ed.), Azerbaycan-Türkiye: Dostluk, Kardeşlik ve Strateji Ortaklık, Berikan Yayınevi, Ankara, 149-172.
5. CAFERSOY Nazım ve ASLANLI Araz (2021). “Russia’s Policy During the 44-Day Karabakh War”, Insight Turkey , 23:4, 213-230.