Abstract
Savaşların doğasının değişmesiyle birlikte hibrit savaşlar yaygınlık kazanmış ve bu doğrultuda özel askeri şirketler, özellikle küresel hedefleri bulunan devletlerin, savaş stratejilerinde önemli bir araç haline gelmiştir. Özel askeri şirketler kaynak ülkelere çeşitli avantajlar sağlamakla birlikte bu ülkeler açısından tehdit oluşturabilecek riskleri de bünyelerinde barındırmaktadırlar. Küresel politikada etkinlik kazanma amacı taşıyan ve küresel hedefleri doğrultusunda özel askeri şirketleri dış politikada araçsallaştıran Rusya Federasyonu’nun en önemli özel askeri şirketi Wagner’in isyan girişimi, özel askeri şirketlerin kaynak ülkeler açısından taşıdığı risklerin yeniden tartışılır hale gelmesini sağlamıştır. 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhakında görev alarak dünyada adını duyurmaya başlayan ve Rusya açısından kullanışlı bir aygıta dönüşen Wagner’in isyanı, bu tür yapılanmaların kontrol altında tutulamadıklarında kaynak ülkeler açısından önemli ulusal güvenlik sorunlarına yol açabileceklerini ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada öncelikle Wagner örneği üzerinden özel askeri şirketlerin kaynak ülkeler açısından taşıdığı riskler tartışılmakta, daha sonra Wagner’in Rus siyasetindeki rolü ve etkisi değerlendirilerek Rusya açısından meydana getirdiği tehditler ele alınmaktadır. Tarihsel ve betimsel metodolojinin kullanılacağı bu çalışma, “özel askeri şirketlerin aşırı güçlendiklerinde ve kaynak ülkeye yakın coğrafyalarda görev yaptıklarında kaynak ülkedeki siyasal iktidar için risk oluşturabilecekleri” denencesine dayanmaktadır.
Publisher
Journal of Security Strategies
Reference51 articles.
1. AKÇINAROĞLU Seden ve RADZISZZEWSKI Elizabeth (2013). “Private Military Companies, Opportunities, and Termination of Civil Wars in Africa”, Journal of Conflict Resolution, 57:5, 795-821.
2. CLARK Mason (2020). “Russian Hybrid Warfare”, Institute for The Study of War (ISW).
3. DESAI Deven R. (2005). “Have Your Cake and Eat It Too: A Proposal for a Layered Approach to Regulating Private Military Companies”, University Of San Francisco Law Review, 39, 825-871.
4. ERKAN Anıl Çağlar ve ATEŞ Ahmet (2023). “Wagner Grubu’nun Yapısı ve Operasyonları Üzerine Bir İnceleme”, Toplum, Ekonomi ve Yönetim Dergisi, 4:1, 11-130.
5. FITZSIMMONS Scott (2013). “Wheeled Warriors: Explaining Variations in the Use of Violence by Private Security Companies in Iraq”, Security Studies, 22:4, 707-739.