MODERNLİĞİN BEDENLERİNDEN, GELECEĞİN BEDENLERİNE SOSYOLOJİK BEDENİN TRANSFORMASYONU

Author:

ÖZARSLAN Osman1ORCID

Affiliation:

1. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Sosyoloji 19. Yüzyılın sonunda müstakil bir bilim olmanın temellerini attı. O dönemden beri, insan ve toplumla ilgili herşey artık sosyolojinin konuları arasında. Bu konular arasında en gelişmiş olanlarından birisi şüphesiz ki beden ve beden sosyolojisi çalışmaları. Sosyolojinin kurucu metinleri arasında çok da merkezi olmayan partiküler bir pozisyonu olan beden, 1960’lardan itibaren sosyologlar tarafından daha çok çalışıldı ve artık bedenin olmadığı bir sosyoloji literatürü yalnızca niceliksel değil, niteliksel olarak da büyük bir eksiklik içinde olacaktır. Bu çalışma öncelikle bu literatür ile baş etmek için, bedenleri kullanım biçimleri itibariyle ortaya çıkan kesişim kümeleri üzerinden, modern, barok, gotik ve fütüristik olarak tasnif edip değerlendirecektir. Böylelikle, çalışmada, günümüzde artık giderek daha fazla tartıştığımız, sermaye-beden biyokapital ilişkisi, metaverse-virtüelleşme-beden ilişkisi, posthuman ve transhuman tartışmaları; sosyolojinin temel metinlerinin, bedeni modernliğin kurucu bir entitesi olarak kullanmaya çalışan metinleri ile karşılaştırmalı bir şekilde okunmaya ve bedenin güncel durumu ile güncel dünyanın beden ile ne yapmaya çalıştığı ele alınmaya çalışılacaktır.

Publisher

Nisantasi Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Subject

Industrial and Manufacturing Engineering,Environmental Engineering

Reference89 articles.

1. Adorno, T. Horkheimer, M. (2016). Dialectic of enlightenment. London: Verso Books.

2. Agamben, G. (2001). Kutsal İnsan, Egemen İktidar ve Çıplak Hayat. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

3. Aykan, B., Bilginer, O. (2021). “Salgın Dil Oyunlarında Düşmanlaştırılan COVID-19” Bahar A., Onur B. (Eds.) (içinde) Sosyo-Politik ve Ekonomik Eşitsizliğin Pandemik Hali. Ankara: Nika Yayınları, 77-115,

4. Bach, D. (2020). The American Counterculture: A History of Hippies and Cultural Dissidents. Kansas: University Press of Kansas.

5. Bagheri A. (2016). “Child Organ Trafficking: Global Reality and Inadequate International Response”. Med Health Care Philos.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3