Abstract
Denetim beklenti boşluğu, kamuoyunun denetçilerden beklentileri ile denetçilerin fiili performansı arasındaki farkı ifade eder. Denetim beklenti boşluğu, zaman içinde gelişen uzun süredir devam eden bir sorundur. Denetim sürecinin anlaşılamaması, denetçilerin sorumluluklarına ilişkin yüksek beklentiler ve denetim standartlarının ve düzenlemelerinin sınırlı kapsamı gibi faktörler bu boşluğa katkıda bulunmuştur. Denetim beklentisi boşluğunun tarihsel bağlamı, denetimin bir meslek olarak ortaya çıkışına ve denetim standartlarının ve düzenlemelerinin geliştirilmesine kadar izlenebilir. Ancak, Uluslararası Denetim Standartlarının getirilmesi, denetim uygulamaları ve tekniklerindeki iyileştirmeler ve düzenleyici ortamdaki değişiklikler yoluyla bu boşluğu kapatmak için çaba gösterilmiştir. Denetçilerin bağımsızlığı ve nesnelliğine ilişkin beklentiler ve muhasebe mesleğine yönelik kamu güvenini şekillendiren kurumsal skandalların etkisiyle, denetçilerin kamuoyu algısı ve rolleri de denetim beklentisi açığında çok önemli bir rol oynar. Denetçiler, kurumsal yönetişimde, finansal raporlamanın doğruluğunu sağlamada, suistimali ve suistimali tespit etmede ve paydaş güvenini sağlamada önemli bir role sahiptir. Ancak, ticari işlemlerin karmaşıklığı, bilgi ve kanıtlara sınırlı erişim ve denetim verimliliği ile uyumluluğu dengeleme ihtiyacı gibi zorluklarla karşı karşıyadırlar. Denetim beklentisi boşluğunu kapatma çabaları, denetim eğitim ve öğretimini geliştirmeyi, denetim standartlarını ve düzenlemelerini güçlendirmeyi ve denetçiler ile paydaşlar arasındaki iletişim ve şeffaflığı iyileştirmeyi içerir
Publisher
Nisantasi Universitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Subject
Industrial and Manufacturing Engineering,Environmental Engineering
Reference45 articles.
1. AICPA. (1993). The expectation gap standards: progress, implementation issues, research opportunities. Proceedings of the Expectations Gap Roundtable in Charleston, SC, 11‐12 May.
2. Akther, T., & Xu, F. (2020). Existence of the audit expectation gap and its impact on stakeholders’ confidence: the moderating role of the financial reporting council. International Journal of Financial Studies, 8(1), 1-25.
3. Alaraji, F. A. A. S. (2017). The role and impact of corporate governance on narrowing the expectations gap between the external auditor and the financial community (A Practical Study Of A Sample Of External Audit Offices And Companies Invested In Iraq)(Case Study In Iraq). American Scientific Research Journal for Engineering, Technology, and Sciences,33(1), 305-327.
4. Boterenbrood, R. (2017). The audit expectation gap between companies and their auditors: an exploratory study. Global Business Review,18(5), 1124-1133.
5. Brennan, N. (2006). Boards of directors and firm performance: is there an expectations gap?. Corporate Governance: An International Review, 14(6), 577-593.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献