Affiliation:
1. Ankara Şehir Hastanesi
Abstract
Amaç: Toxoplasma gondii dünya nüfusunun yaklaşık %25-30'unu enfekte eder. Toksoplazmoz bağışıklık sistemi sağlam bireylerde genellikle asemptomatiktir, ancak enfeksiyon konjenital enfeksiyonlu çocuklarda ve immunsupresif bireylerde hayatı tehdit edici olabilir. Bu çalışmada toksoplazmozdan şüphelenilen hastaların moleküler test sonuçlarının geriye dönük olarak incelenmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Hastanemizde 2019-2022 yılları arasındaki üç yıllık dönemde gerçek zamanlı PCR ile T. gondii DNA araştırılan toplam 647 klinik örnek geriye dönük olarak değerlendirildi. T. gondii'nin kalitatif tespiti için ticari bir DNA ekstraksiyon kiti (Qiagen, Almanya) ve real time PCR kiti (Sacace Biotechnologies, İtalya) kullanılarak DNA izolasyonu ve DNA amplifikasyonu yapıldı. Hastaların demografik ve klinik parametreleri ile ilgili veriler laboratuvar bilgi yönetim sisteminden elde edildi.
Bulgular: Real-time PCR ile T. gondii DNA'sı araştırılan 647 hastanın %51,8'i kadındı ve hastaların ortalama yaşı 37,03 idi. Hastalardan beşinde, real-time PCR ile T. gondii DNA pozitif tespit edildi ve PCR pozitifliği analiz edilen tüm örnekler içinde %0,8 bulundu. En fazla pozitiflik tespit edilen klinik örnek kandı (%80). T. gondii DNA pozitifliği saptanan beş hastadan birine konjenital toksoplazmoz, dördünde HIV enfeksiyonu vardı.
Sonuç: Özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda toksoplazmozun hızlı ve doğru teşhisi, hızlı ve spesifik tedavi için çok önemlidir. Toksoplazmoz tanısında serolojik testlere ek olarak moleküler testlerin öneminin anlaşılabilmesi için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Publisher
Cagdas Tip Dergisi: Journal of Contemporary Medicine