Kararsız Kavitasyonlu Akış Karakteristiklerinin 2 Boyutlu Bir NACA66 Profili Üzerinde OpenFOAM® Kullanılarak Sayısal Olarak İncelenmesi

Author:

OĞUR Samir Arda1,ALPMAN Emre1

Affiliation:

1. MARMARA UNIVERSITY, FACULTY OF ENGINEERING, DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING (ENGLISH), MECHANICAL ENGINEERING PR. (ENGLISH)

Abstract

Akış mekanizmasının karmaşıklığı, kavitasyondaki en önemli problemlerden biridir. Bu çalışmada, OpenFOAM® yazılımı kullanılarak bir NACA66 hidrofili etrafındaki kavitasyonlu akışın ayrıntılı sayısal incelemeleri yapılmıştır. Kavitasyonlu akışın dinamik ve kararsız davranışları, k-ω SST türbülans modeli kullanılarak çözülmüştür. Hesaplamalar için Schnerr-Sauer kavitasyon modeli kullanılmıştır. Sırasıyla “Durum 1” ve “Durum 2” olarak adlandırılan çıkış basıncı koşullarına paralel olarak farklı kavitasyon sayılarına sahip iki farklı 6° ve 8° hücum açısı için sayısal simülasyonlar yapılmıştır. Sonuçlar, Leroux çalışmasının deneysel ve sayısal sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Leroux deneylerine kıyasla her iki durumda da salınım döngüleri ve akış özellikleri başarılı bir şekilde elde edildi. Yeniden giren jet olarak adlandırılan mekanizmanın, iki durumda da kavitasyon kopmasından birincil olarak sorumlu olduğu gösterildi. Bu mekanizma iki adımdan oluşur: 1) ana bulut ayrılmasına kadar tekrarlı ikincil bulut dökülmesiyle sonuçlanan, yeniden giriş akışı ile kavitasyon arayüzü arasındaki, kapanma bölgesindeki bir etkileşim ve 2) ana bulutun çökmesi tarafından tetiklenen kalan kavitasyonun gelişimini etkileyen bir şok dalgası şeklindedir. Bu çalışmanın ana katkısı, Schnerr-Sauer kavitasyon modeli ile k-ω SST türbülans modelinin kullanılmasının kavitasyon dinamikleri, basınç dağılımı ve kavitasyon formu gibi akış özelliklerinin tahmin edilmesi üzerindeki etkisini incelemektir. Basınç dalgalanmaları ve kavitasyon dinamikleri için kabul edilebilir doğruluk gözlemlenmiştir.

Publisher

Marmara University

Subject

General Medicine

Reference34 articles.

1. [1] R. A. Furness and S. P. Hutton, “Experimental and Theoretical Studies of Two-Dimensional Fixed-Type Cavities,” J. Fluids Eng., pp. 515-521, 1975.

2. [2] P. A. Lush and P. I. Peters, “Visualisation of the cavitating flow in a venturi type duct using high-speed cine photography,” In Proceedings of the International Association of Hydraulic Engineering and Research Conference on Operating Problems of Pump Stations and Power Plants, pp. 1-13, Amsterdam 1982.

3. [3] B. Stutz and J.-. L. Riboud, “Experiments on unsteady cavitation,” Exp. Fluids 21, pp. 191-198, 1997.

4. [4] Y. Kawanami , H. Kato, H. Yamaguchi, M. Tanimura and Y. Tagaya, “Mechanism and Control of Cloud Cavitation,” Journal of Fluids Engineering, vol. 119, no. 4, pp. 788-794, 1997.

5. [5] R. A. Arndt , C. S. Song, M. Kjeldsen and A. Keller, “Instability of Partial Cavitation: A Numerical/Experimental Approach,” In: Proceedings of 23rd Symposium on Naval Hydrodynamics, Office of Naval Research, pp. 599-615, Val De Ruil France (National Academic Press, Washington, DC) 2000.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3