Abstract
Titreşim testi yapıların dinamik davranışlarının bulunmasında veya oluşturulan modellerin doğrulanmasında kullanılan bir yöntemdir. Literatürde kullanım kolaylığı ve hızlı uygulanabilirliğinden dolayı en yaygın olarak darbe testinden yararlanılmaktadır. Bu testte yapıya ucunda bir kuvvet algılayıcısı olan bir darbe çekici ile kuvvet iletimi yapılmaktadır. Sistem dinamiklerinin doğru olarak elde edilmesi için darbenin kalitesi ve yinelenebilirliği büyük bir önem taşımaktadır. Bu çalışmada, yapıların/parçaların titreşim testlerinde kullanılmak üzere yeni otomatik bir darbe tahrik sistemi geliştirilmiştir. Bu kapsamda, özel yapım bir esnek darbe mekanizmasına bir kuvvet algılayıcısı bağlanarak kuvvet ölçümlerinin yapılması sağlanmıştır. Sistem otomasyonunun sağlanması amacıyla esnek darbe mekanizmasını belirli bir başlangıç konumuna getirecek elektromıknatıs tabanlı bir sistem entegrasyonu gerçekleştirilmiştir. Uygun darbe için gerekli kontrol parametrelerinin elde edilebilmesi için tasarlanan mekanizma modellenmiş ve ayrıca her darbe sonucu test yapısının dinamiklerinin de hesaba katılabileceği bir simülasyon alt yapısı hazırlanmıştır. Çalışma kapsamında üretilen darbe tahrik sisteminin ve otomasyon yazılımın performansları yapılan testler ile sunulmuştur.
Reference15 articles.
1. B. J. Schwarz and M. H. Richardson, “Experimental modal analysis,” in CSI Reliability Weel, 1999, vol. 35, no. 1, pp. 1–12. Accessed: Dec. 05, 2011.
2. Dytran, “Introduction to impulse hammers,” 1995.
3. D. L. Brown, R. J. Allemang, and A. W. Phillips, “Forty Years of Use and Abuse of Impact Testing: A Practical Guide to Making Good FRF Measurements,” in International Modal Analysis Conference, 2015, p. 25.
4. D. J. Ewins, Modal Testing: Theory and Practice, 1984. Research Studies Press LTD., 1984.
5. B. Bediz, B. A. Gozen, E. Korkmaz, and O. B. Ozdoganlar, “Dynamics of ultra-high-speed (UHS) spindles used for micromachining,” International Journal of Machine Tools & Manufacture, vol. 87, pp. 27–38, 2014.