Dövme ve Eklemeli İmalat Yöntemiyle Üretilmiş Inconel 625 Alaşımların Termal Yöntemle Hızlı Delinmesinde Elektrot Aşınmasının İncelenmesi
Author:
CERİTBİNMEZ Ferhat1ORCID, GÜNEN Ali2ORCID, GÜROL Uğur3ORCID, ÇAM Gürel2ORCID
Affiliation:
1. Candy Hoover Group Srl 2. İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 3. GEDİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Üretildikleri 1950’li yıllardan beri havacılık, uzay, nükleer, biyomedikal endüstrisi gibi ileri mühendislik uygulamalarında sıklıkla tercih edilen Inconel grubu alaşımların daha maliyet etkenli bir yöntem olan eklemeli imalat yöntemiyle üretilebilirliği son 20 yılda yoğun olarak çalışılmaktadır. Ancak, süper alaşımlar işlenebilirliği zor malzemeler grubunda olup, iletkenlikleri zayıf olduğundan bu alaşımların delinmesinde kullanılan elektrotlarda ciddi hasarlar meydana gelmektedir. Dahası, eklemeli imalat yöntemiyle üretilen bu alaşımların delinebilirliğinde kullanılan elektrotlardaki aşınmayı inceleyen sınırlı sayıda çalışma vardır. Bu amaçla bu çalışmada, dövme ve eklemeli imalat tekniği ile üretilmiş Inconel 625 alaşımların, EDM ile hızlı delik delme yöntemi kullanılarak 3 mm çapında pirinç elektrotlarla delinmesi neticesinde aşınan elektrotlarda oluşan aşınma miktarları incelenmiştir. Elektrot aşınması; iş parçası üzerinden ölçülen delik çapları ve kerf açıları dikkate alınarak analitik olarak ve deneylerde aşınan elektrotların hassas terazilerle tartılması ile fiziksel olarak tespit edilmiştir. Daha tok ve kararlı bir yapıda olan dövme Inconel malzemeyi işleyen elektrodun eklemeli imalat Inconel alaşımı işleyen elektroda göre % 108,33 daha fazla aşındığı tespit edilmiştir. Buna ilaveten, dövme Inconel iş malzemesinde elektrot aşınmasından kaynaklı kerf açısının eklemeli imalat Inconel malzemeye göre % 80,06 daha fazla olduğu görülmüştür.
Publisher
Marmara University
Reference35 articles.
1. KAYNAKLAR
[1] Tin, S., Hardy, M., Clews, J., Cormier, J., Feng, Q., Marcin, J., ... & Suzuki, A., Superalloys (2020). 2. [2] Reed, R.C., The superalloys: fundamentals and applications. Cambridge University Press (2008). 3. [3] Sjöberg, G., Casting superalloys for structural applications. In 7th international symposium on superalloy, vol. 718, pp. 117-130, (2010). 4. [4] Yang, S.F., Yang, S. L., Qu, J. L., Du, J. H., Gu, Y., Zhao, P., & Wang, N., Inclusions in wrought superalloys: a review. Journal of Iron and Steel Research International, 28(8), 921-937, (2021). 5. [5] Sreenu, B., Sarkar, R., Kumar, S.S., Chatterjee, S., & Rao, G.A., Microstructure and mechanical behaviour of an advanced powder metallurgy nickel base superalloy processed through hot isostatic pressing route for aerospace applications. Materials Science and Engineering A, 797, 140254, (2020).
|
|