Sürdürülebilir Kalkınmada Kent Konseylerinin Rolü Üzerine Bir Değerlendirme: Kars Kent Konseyi Örneği

Author:

KÜÇÜK BAYRAKTAR Hülya1ORCID

Affiliation:

1. KAFKAS ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Yerel Gündem 21 programının ortaya çıktığı Kalkınma Konferansı’nda yerelleşmeye vurgu yapılmış ve yerel mekanizmaların önemi üzerinde durulmuştur. Bu kapsamda kent konseyleri, sürdürülebilir kalkınmanın yerel düzeyde uygulanmasında önemli yönetsel mekanizmalar olarak gündeme gelmiştir. Kentlinin kente dair sorunlara ve çözüm önerilerine katılım sağlaması ve kentteki aktörlerin bir araya gelerek ortak akılla hareket etmesine olanak sağlayan kent konseyleri, katılımcılığın ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerinin uygulanması noktasında önemli işleve sahiptir. Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında etkili olan kent konseyleri, Türkiye’de 2005 yılında kurulmuştur. Çalışmada Kars ili örnek alan olarak seçilmiş ve kent konseyleri platformlarının sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında etkisinin olup olmadığı Kars Kent Konseyi üzerinden ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı, yerel aktör olan ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması noktasında görevi bulunan Kars Kent Konseyi'nin yerel değerleri, coğrafi konumu, tarihi geçmişi ve turizmi açısından öneme sahip olan Kars ilinin sürdürülebilir kalkınmasına etkisinin olup olmadığını incelemektir. Çalışma nitel yöntem kullanılarak hazırlanmış; ilgili literatür taranmış ve Kars Kent Konseyi yetkilileri ile yarı yapılandırılmış mülakat yapılmıştır. Kars Kent Konseyi üzerinden kent konseyinin sürdürülebilir kalkınmadaki rolü değerlendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular kapsamında; Kars Kent Konseyi’nin kentin sürdürülebilir kalkınmasına yönelik çalışmalar yapmaya başladığı ancak bu çalışmaların uzun süreli ve yeterli olmadığı görülmüştür.

Publisher

Artvin Coruh Universitesi Uluslararasi Sosyal Bilimler Dergisi

Subject

General Medicine

Reference18 articles.

1. Baran, P. A. (1957). The political economy of growth, pelican books. Monthly Review Press.

2. Birleşmiş Milletler Türkiye (2023, April 08). Sürdürülebilir kalkınma amaçları. https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/sustainable-development-goals.html.adresinden 11.04.2023 tarihinde alınmıştır.

3. Bozoğlu, B. (2008). Sürdürülebilir kalkınmanın küresel çöküşü. http://www.sendika.org/2008/02/sürdürülebilir- kalkınmanın-kuresel-çokusu-baran-bozoglu/ adresinden 20.03.2023 tarihinde alınmıştır.

4. Carter, N. (2001). The politics of the environment. Cambridge University Press.

5. Duyar, Demirol, D. ve Erciyas Keçeli, S. (2020). Kent konseyi mekanizmasının hesap verebilirlik ilkesinin kurumsallaşmasındaki rolü: Kars örneği. Kent ve Çevre Çalışmaları, C. Kaymaz, M. Demirel, H. K.Altunsoy Coşkun, D. Demirol Duyar, S. Keçeli Erciyas (Eds). Efe Akademi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3