Affiliation:
1. ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmanın amacı Türkiye’de toplumun, sağlık hizmetlerine yönelik değer algısını demografik değişkenlere göre ortaya koymaktır. Ankete 905 kişi katılım sağlamıştır. Veri toplama aracı olarak ‘‘Hastane Algılanan Değer Ölçeği” kullanılmıştır. Veriler SPSS 25 paket programında, tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizi, t testi ve ANOVA testleri yapılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre bireylerin kronik hastalık durumuna ve hizmet aldıkları hastane türüne göre değer algısında tüm boyutlarda anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Ancak, bölgeler arasında, yaş gruplarında, yerleşim türünde ve cinsiyet değişkeninde değer algısının bazı boyutlarında anlamlı farklılıklar bulunmaktadır. Özellikle COVID-19 sürecinde hastaneye başvuru yapan bireylerin, başvuru yapmayan bireylere göre tüm boyutlarda anlamlı fark olduğu ve bireylerin değer algısının daha düşük olduğu görülmektedir. Bireylerin sağlık hizmeti alırken sosyal ve duygusal değerlere, işlevsel değerlere göre daha az önem verdikleri de bulunan sonuçlar arasındadır. Hastaların sağlık hizmeti kullanımında her bir değerin değişkenlere göre anlamlı olması, hastanenin tek bir boyuta odaklanmaktan ziyade birçok boyuta odaklanan bir yapıda olduğunun göstergesi olarak yorumlanabilir.
Publisher
Artvin Coruh Universitesi Uluslararasi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference50 articles.
1. Akbolat, M. ve Durmuş, A. (2021). Hastane algılanan değer ölçeğinin Türkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 12(2), 326-334.
2. Asshidin, N. H. N., Abidin, N., & Borhan, H. B. (2016). Perceived quality and emotional value that ınfluence consumer's purchase ıntention towards American and local products. Procedia Economics and Finance, 35(20), 639–643.
3. Bryman, A., & Cramer, D. (2001). Quantitative data analysis with SPSS release 10 for Windows. Routledge.
4. Budrevičiūtė, AÇ, Kalėdienė, R., Bagdonienė, L., Paukštaitienė, R., & Valius, L. (2019). Perceptions of social, emotional, and functional values in patients with type 2 diabetes mellitus and their satisfaction with primary health care services. Primary Health Care Research ve Development, 20(122), 1–9.
5. Caruana, A., & Fenech, N. (2005). The effect of perceived value and overall satisfaction on loyalty: A study among dental patients. Journal of Medical Marketing, 5(3), 245–255. https://doi.org/10.1057/palgrave.jmm.5040236.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献