An Example of the Analysis of Accessibility to Educational Institutions on the Basis of Geographic Information Systems (GIS): Altıeylül (Balıkesir)

Author:

İRCAN Mustafa Recep1ORCID,ASLANER Erhan1ORCID,DUMAN Neşe2ORCID

Affiliation:

1. ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ

2. Çankırı Karatekin Üniversitesi

Abstract

Eğitim, genel bir ifade ile “bireyde istendik yönde davranış kazandırma süreci” olarak tanımlanmaktadır. İnsan davranışlarının şekillendirilmesinde informal/formal eğitimin önemi büyüktür. Formal eğitimin önemli hedeflerden biri de fırsat eşitliğidir. Eğitimdeki fırsat eşitliğinin sağlanmasındaki kriterlerden bir de eğitim kurumlarına erişebilirliktir. Bu nedenle bu çalışmada Balıkesir ilinin merkez ilçelerinden biri olan Altıeylül’deki devlet okullarına erişilebilirlik ele alınmıştır. İlgili okullara erişilebilirliğin yanında derslik, öğrenci ve öğretmen sayıları da Türkiye ortalamaları ile karşılaştırılıp yorumlanmıştır. Eğitim kurumlarına erişilebilirlik 29030 sayılı “Yürüme mesafeleri” başlıklı yönetmelikteki mesafeler baz alınarak bir coğrafi bilgi sistemleri yazılımı olan ArcGIS programıyla analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre eğitim kurumlarına erişim noktasında en problemli eğitim kademesinin anaokulları olduğu tespit edilmiştir. Okullara erişimin eğitim kademesi yükseldikçe azaldığı tespit edilmiştir. Buna göre araştırma sahasındaki yapıların/nüfusun okullara erişim oranları; anaokulunda %26; ilkokulda %45,3; ortaokulda %84; ortaöğretimde %99,2’dir. Her ne kadar anaokulu ve ilkokul dışındaki diğer eğitim kademelerinde erişim sıkıntısı görülmese de hızlı nüfus atışı ve şehirleşmeye bağlı olarak ilerleyen yıllarda diğer eğitim kademelerine erişim problemi oluşabilir/artabilir. Nüfusun ve yapıların okullara erişilebilirliği noktasında yaşanan/yaşanacak birtakım problemlerinin minimize edilebilmesi için öncelikle erişim sıkıntısı olan mahallere eğitim kurumu inşa edilmeli, daha sonrasında ise şehirsel gelişimin gerçekleşeceği alanlar planlanarak ilgili mevzuattaki mesafeler göz önünde bulundurularak harekete geçilmelidir.

Publisher

Cankiri Karatekin Universitesi

Reference41 articles.

1. Bilhan, S. (1991). Eğitim felsefesi. Ankara: A.Ü. Eğitim Fakültesi Yayınları.

2. Civan, M. (2005). Büyük kentlerde acil durumlarda itfaiye araçları için network analiz teknikleri kullanılarak en uygun güzergah belirlenmesi. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 28 Mart - 1 Nisan 2005, Ankara.

3. Deniz, M. (2018). Uşak Analizi. Turkish şehrinde aile sağlığı merkezlerine erişilebilirliğin CBS ile Studies, International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 13(26), 475-491.

4. Deniz, M., Kocaman, E. & Topuz, M. (2018). Turgutlu ilçesinde aile sağlığı merkezlerinin (ASM) konumlarının erişilebilirlik açısından CBS ile analizi -TÜCAUM 30. Yıl Uluslararası coğrafya sempozyumu bildiriler kitabı içinde (ss. 704-712). Ankara: Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi.

5. Deniz, M., Topuz, M. & Akbay, H. M. (2019). Ödemiş ilçesinde okul lokasyonlarının Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile analizi. Turkish Studies, International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 14(6), 3009-3029.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3