Affiliation:
1. TC MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TRABZON
2. TRABZON ÜNİVERSİTESİ
3. TC MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI KAHRAMANMARAŞ
Abstract
Amaç: Kapsayıcı eğitim göçmen öğrencilere sunulan eğitim hizmetlerinin hakkaniyet ve kalite düzeyi açısından özel bir anlam taşımaktadır. Suriye’den Türkiye’ye gerçekleşen kitlesel göçlerin ardından kapsayıcı eğitim ve göçmen öğrenciler hakkındaki öğretmen görüşlerine dayalı literatür önemli bir hacim kazanmıştır. Ancak bu konudaki nitel çalışmalar görece küçük gruplar üzerinde gerçekleştirilmiş, geniş katılımlı araştırmalar ihmal edilmiştir. Bu nedenle mevcut çalışmada kapsayıcı eğitim uygulamaları ve göçmen öğrencilerin içinde bulundukları koşullar geniş bir katılımcı grubunun görüşlerinden yararlanılarak çözümlenmiştir.
Yöntem: Mevcut çalışmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Veriler Trabzon’da görev yapan ve sınıfında göçmen öğrencisi bulunan 85 sınıf öğretmeninden elde edilmiştir.
Bulgular: Göçmen öğrencilere ilişkin bulgular; dil, kültürel, duygusal, derslere ilişkin, kaynaşmaya ilişkin, motivasyon sorunları ve çözüm önerileri temalarında incelenmiştir. Bulgular kapsayıcı eğitimle ve göçmen öğrencilerle ilgili çalışmaların güncel görünümüne katkı sunma potansiyeli taşımaktadır.
Sonuç: Sonuçlar göçmen öğrencilerin dilsel, kültürel, duygusal, akademik ve motivasyonel konularda önemli sorunları bulunduğunu göstermektedir. Sonuçlara dayalı olarak öğretmenlere ve araştırmacılara bazı öneriler sunulmuştur.
Özgünlük: Bu konuda ilgili araştırmalar bulunmakla birlikte daha geniş katılımlı araştırmalarla desteklenmesini gerektirmektedir. Mevcut çalışmanın özgünlüğü geniş katılımlı geniş bir pencereden literatüre bu konuda destek sunmasıdır.
Publisher
Cankiri Karatekin Universitesi
Reference52 articles.
1. Akbaşlı, S., & Mavi, D. (2019). Conditions of Syrian asylum seeker students in a Turkish university. International Journal of Inclusive Education, 25(7), 763-778.
2. Albanese, C. (2020). Sense making: How is the equitable and inclusive education policy understood, explained, and implemented by school administrators in Ontario? (No. 28025107) [Doctoral dissertation, University of Toronto]. Proqest.
3. Alpaydın, Y. (2017). An analysis of educational policies for school-aged syrian refugees in Turkey. Journal of Education and Training Studies, 5(9), 36-44.
4. Arslan Ü., & Ergül, M. (2021). Mülteci öğrencilerin eğitimlerinde yaşadıkları sorunlar: Öğretmenlerin perspektifinden bir Delphi çalışması. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 54, 1-31.
5. Aydın Güngör, T., & Pehlivan, O. (2021). Kapsayıcı eğitimin Türk eğitim sistemindeki yeri ve önemi. Studies in Educational Research and Development, 5(1), 48-71.