Affiliation:
1. BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ, TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU, ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ
Abstract
Hayvancılık faaliyetlerinde hayvanların izlenmesi, gerekli bilgilerin kayıt altına alınıp verilerin değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Bunun için kullanılan yöntemlerin bir tanesi de radyo frekanslı tanımlama teknoloji (RFID) dir. Bu çalışmanın amacı; Makü Hayvan çiftliğinde bulunan küçükbaş hayvanların çiftliğe giriş çıkışta sayılarını takip ederek hangi hayvanın girip çıktığını, toplam hayvan sayısını RFID sistemi ve yazılım kullanarak tespit edebilmektir. Çalışma bunun için çiftlikte bulunan hayvanların ayak veya kulak etiketleri kullanarak gerçekleştirilmiştir. RFID okuyucu olarak Agrident ASR-550 cihazı, i5 6500 işlemcili ve 8 Gb RAM’e sahip bir dizüstü bilgisayar ve C# program kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Cihaz aynı anda birden fazla veri okuduğundan, aynı hayvanın tekrar sayılmaması için programda gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Sonuç olarak çiftlikte bulunan tüm hayvanların başarılı bir şekilde sayımı ve izlenmesi gerçekleştirilmiştir.
Funder
Bu çalışma Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinatörlüğü tarafından desteklenmiştir
Publisher
Isparta Uygulamali Bilimler Universitesi
Reference11 articles.
1. Roberts CM. Radio frequency identification (RFID). Computers & security, 25(1), 18-26, 2006.
2. Bibi F, Guillaume C, Gontard N, Sorli B. A review: RFID technology having sensing aptitudes for food industry and their contribution to tracking and monitoring of food products. Trends in Food Science & Technology, 62, 91-103, 2017.
3. Ward M, Van Kranenburg R, Backhouse G. RFID: Frequency, standards, adoption and innovation. JISC Technology and standards Watch, 5, 2006.
4. Landt J. The history of RFID. IEEE potentials, 24(4), 8-11, 2005.
5. Ruiz-Garcia L, Lunadei L. The role of RFID in agriculture: Applications, limitations and challenges. Computers and electronics in agriculture, 79(1), 42-50, 2011.