Abstract
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’deki okullaşmanın ve deneyimin kazançlar üzerindeki etkisini Mincer kazanç modeli kullanılarak ortaya koymaktır. Bu model eğitimin ve deneyimin kazançlar üzerinde önemli belirleyici olduğunu ifade etmektedir. Bu kapsamda çalışanlara ait okullaşma yılının ve deneyimin ücret seviyesi üzerindeki etkisi semiparametrik regresyon tahmini aracılığıyla incelenmiştir. Okullaşma yılı, deneyim yılı, medeni hal ve cinsiyet değişkenleri Türkiye İstatistik Kurumu tarafından oluşturulan 2011 ve 2019 hane halkı bütçe istatistikleri mikro veri setinden alınarak modelde kullanılmıştır. Parametrik regresyon, modelin değişkenler arasındaki ilişki hakkında belli bir fonksiyonel bir forma sahip olmaması durumunda doğru sonuçlar vermemektedir. Bu problemin üstesinden gelmek için hem parametrik hem de nonparametrik değişkenlerin aynı modelde kullanılmasına imkan tanıyan semiparametrik regresyon yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar okullaşma yılının ücret düzeyini olumlu yönde etkilediğini ifade etmektedir. Deneyimin kazançlar üzerindeki etkisi belli bir döneme kadar pozitif olurken, bir süre sonra bu etki negatif bir seyir izlemektedir.
Subject
Energy Engineering and Power Technology,Fuel Technology
Reference21 articles.
1. Behrman, J., ve Birdsall, N. (1983). The quality of schooling: Quantity alone is misleading. American Economic Review, 73(5), 928–946.
2. Card, D., and Krueger, A. B. (1992). Does school quality matter? Returns to education and the characteristics of public schools in the United States. Journal of Political Economy, 100(1), 1–40.
3. Çağlayan, E. (2002). Yarı parametrik regresyon modelleri ile yaşam boyu sürekli gelir hipotezinin Türkiye uygulaması. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). İstanbul: Marmara Üniversitesi.
4. Çağlayan Akay, E. ve Kangallı Uyar, S.G. (2017). Estimation of the Mincerian wage equation in Turkey: A semiparametric approach. International Journal of Economic Perspective. 11(2), 225-237.
5. Çelik Keçili, M. ve Esen, E. (2022). Estimating returns to education: The control function approach. Journal of Applied Microeconometrics (JAME). 2(1), 9-18, DOI: 10.53753/jame.2.1.02.