Affiliation:
1. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, SANAT VE TASARIM (YL) (TEZLİ)
2. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ, SANAT BÖLÜMÜ
Abstract
Metaverse, gerçek yaşam aksiyonlarının simüle edildiği ve fiziksel dünyamızın birer uzantısı haline gelen üç boyutlu sanal ortamlardır. Metaverse ortamları; oyun, eğlence, eğitim gibi etkinliklerin yanı sıra insanların, para kazanıp alışveriş yapabildikleri ve günlük sosyal yaşam faaliyetlerini sürdürebildikleri platformlardır. Metaverse platformları; kullanıcıların sanal mülkler edinebildikleri, edinilen sanal varlıkların alımını veya satışını yapabildikleri ve üzerine kendi yapılarını inşa edebildikleri sanal arazilere sahiptir. Çeşitli markalar, son zamanlarda fiziksel varlıklarını bu sanal araziler üzerine taşımaya başlamış ve yeni bir yapılanma alanı ortaya çıkmıştır. Metaverse ortamındaki bu yerleşim alanlarında yer alan üç boyutlu yapıların görsel tasarımlarının, fiziksel dünyamızda olduğu gibi sanal evrende de oluşturulmasında estetik kaygılar taşıdığı düşünülmektedir. Bu doğrultuda metaverse platformunda sanal bir yapının oluşturulmasında etkili olduğu düşünülen tasarım unsurlarının hangilerinden yararlanıldığı, üç boyutlu model üzerinde varsa görsel ve estetik açıdan etkilerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında fiziksel dünyamızda da bilinirliğe sahip olan markalar arasından rastlantısal seçim yöntemiyle belirlenen 6 markanın merkeziyetsiz metaverse platformu Decentraland'de yer alan üç boyutlu yapıları incelemeye alınmıştır. Bu doğrultuda, Decentraland arazi alanında farklı koordinat noktalarında yer alan markalara ait üç boyutlu 6 yapı, tasarım unsurlarına göre betimsel analiz yöntemi kullanılarak incelenmiştir. İncelemeler neticesinde yapı tasarımlarının, fiziksel dünyamızdaki tasarım biçimine ve metaverse platformundaki sanal ortamın özelliklerine göre değerlendirilmiş, gerçekçi ve gerçeküstü olmak üzere iki farklı tasarım üslubuna yönelik bulgular ortaya çıkarılmıştır. Gerçekçi yapı tasarımlarında köşeli dikdörgen formlar, mat renkler, gerçekçi doku ve statik tasarım ögeleri yer alırken üçgen, kare ve yuvarlak formlar, canlı renkler, neon ışıklandırmalar ve animasyonlar yapı üzerinde gerçeküstü bir etkinin sağlanmasında kullanılan ortak tasarım unsurları olduğu görülmüştür.
Publisher
Istanbul Medeniyet University
Reference43 articles.
1. Aghaei, S., Nematbakhsh, M. A., & Farsani, H. K. (2012). Evolution of the world wide web: From WEB 1.0 TO WEB 4.0. International Journal of Web & Semantic Technology, 3(1), 1-10.
2. Aydınlı, S. (1986). Mekânsal değerlendirmede algısal yargılara dayalı bir model. (Doktora tezi). Yök Ulusal Tez Merkezi.
3. Ball, M. (2022). The Metaverse: And How It Will Revolutionize Everything. Liveright Publishing Corporation.
4. Bartle, R. A. (2003). Designing Virtual Worlds. Pearson Education Limited.
5. Bell, M. W. (2008). Toward a Definition of “Virtual Worlds”. Journal of Virtual Worlds Research , 1(1).