NATO’nun Genişleme Politikasının Ontolojik Güvenlik Çerçevesinde Analizi: İsveç ve Finlandiya Örneği

Author:

Tokatlı Seda Gözde1ORCID

Affiliation:

1. İZMİR DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Soğuk Savaş sonrası dönemde tehditlerin çeşitlenerek arttığı yeni yapısal düzende NATO’nun (Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü) güvenlik stratejile-rinde köklü değişimler yaşanmıştır. Yeni güvenlik ortamında, NATO’nun ko-lektif güvenlik stratejisinden küresel güvenliğe doğru giden sürecinde açık kapı politikası önemli bir rol oynamıştır. Özellikle, 2022 yılında başlayan Rus-ya-Ukrayna Savaşı sonrasında ulusal güvenliği tehdit altında olan ülkelerden İsveç ve Finlandiya NATO’nun açık kapı politikasından fayda sağlamayı amaçlamış, NATO’nun kolektif savunma stratejisi ön plana çıkmış ve NATO, İsveç ve Finlandiya’ya bir güvenlik perdesi görevi görmüştür. Tarafsızlık stra-tejisinden vazgeçerek ulusal kimliğini yeniden yenilemek durumunda kalan bu iki ülke NATO üyesi olmayı ve kendi ontolojik güvenliklerini garanti altına almayı amaçlamıştır. Bu çalışma, NATO’nun değişen koşullar karşısında izle-diği yeni stratejilerin önemini ortaya koyarken, İsveç ve Finlandiya’nın fiziksel güvenliklerinin yanında ontolojik güvenliklerinin sağlanmasında NATO’nun oynadığı yapıcı role önemle değinecektir. Ulusal kimliğin değişen koşullarda yeniden inşa edilebileceği bu çalışmada kapsamında ele alınacaktır. Bu çalış-ma, devletlerin dış politika davranışlarında ulusal güvenlik veya çıkar kavra-mının günümüzde hala etkisini koruduğu yöndedir.Bu çalışmada, nitel veri toplama teknikleri kullanılarak toplanan veriler üzerinden çözümlemeler yapı-lacak ve elde edilen verilere uygun teorik açıklama getirilecektir.

Publisher

Mevzu Sosyal Bilimler Dergisi

Reference36 articles.

1. Anadolu Ajansı. NATO has included in its new strategy. Erişim: https://www.aa.com.tr/en/europe/hat-has-nato-included-in-its-new-strategic-concept/2626190#, 2022.

2. Aunesluoma, Juhanna ve Niemi, Johanna. Neutrality as Identity?: Finland’s Quest for Security in the Cold War. Journal of Cold War Studies, 18(4),(2016), 51–78.

3. Arter, David. From Finlandisation and post-Finlandisation to the end of Finlandisation? Finland’s road to a NATO application, European Security, 32(2), (2023), 171-189.

4. Balaban, Gökçe. Ontolojik Güvenlik, Güvenlik Yazıları. https://trguvenlikportali.com/wpcontent/uploads/2020/10/OntolojikGuvenlik_GokceBalaban_v.2.pdf. 2020.

5. Buzan,Barry. People, States, and Fear: ! e National Security Problem in International Relations. Brighton, Harvester Wheatsheaf,1983.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3